• header

TUESDAY

IMG_6687

Wearing hat and choker (sold out) from Ivyrevel, and sweater here (adlink)

Hur blev klockan halv två redan?! Dagen bara flyger förbi. Imorse var jag uppe vid 7 redan för att åka iväg till gamla lägenheten och släppa in städfirman. Imorgon lämnar vi över nycklarna och då är hela flytten äntligen över för gott, känns skönt! Sen åkte jag till kontoret och vid tolv träffade jag och Aleks en vigselförrättare som Johanna trodde kunde vara något för oss. Och hon hade helt rätt! Vi klickade på en gång och vi kan verkligen se henne förklara oss man och fru. Det känns väldigt bra att ha bokat det nu. :-)

Något vi däremot inte kan bestämma oss för är huruvida vi ska ta bröllopsfotona innan vigseln eller efter. Jag har alltid sett framför mig hur jag och Aleks ser varandra för första gången när jag går ner för altargången, men sedan har vi fått höra att det underlättar för nervositeten (jag blir ju så jäkla nervös också att jag mår illa) att ha vårt första möte bara vi två och ta våra bröllopsfoton innan allt börjar. Jag är kluven. På ett sätt vill jag inte att vi ser varandra förrän det är dags, men tänk om jag blir så nervös att jag typ kräks och sedan gråter sönder mig under vigseln att jag är helt rödgråten på fotona sen? Och hur länge pallar gästerna vänta efter? Ni som är gifta, hur gjorde ni och vad rekommenderar ni?

// How is it half past one already?! Gosh. I was up at 7 this morning to go to the old apartment and let the cleaning company in. We’re handing over the keys to the new owner tomorrow and then this whole thing is finally over, feels good! After that I went to the office and at noon we met a marriage officiant that Johanna thought might have been someone for us. And she was completely right! We got along right away and we can really see her pronounce us husband and wife. It feels good to have booked that now. :-)

One thing we can’t decide though is if we should take the wedding photos before or after the ceremony. I’ve always imagined how Aleks and I see each other the first time when I go down the aisle, but then we were told that it calms the nerves (as you know I get so freaking nervous that I feel sick) to have our first meeting just the two of us and take our photos before everything starts. I don’t know. In one way I don’t want us to see each other until it’s time, but what if I get so nervous that I vomit and then cry myself to death during the ceremony, and then be completely red and swollen in the photos afterwards? And how long can we keep our guests waiting afterwards? To you who are married, how did you do it and what do you recommend?

110 Comments

Lovisa

Vi tog bröllopsfotona innan vigseln. Jag kan verkligen rekommendera det. Dels för att det var väldigt avslappnat att ha fotograferingen före (kunde fokusera mer på vigselakten än att tjuta över hur stilig min man var) men också för att vi ville vara kvar och mingla bland bröllopsgästerna efteråt. Du vet, ta emot gratulationer och folkets jubel och allt det där ;) Det var härligt att inte behöva bryta upp minglet och ta oss iväg för fotografering då. Vi hade inte velat lämna… Men! Med det sagt… Det är ER dag! Det viktigaste är att ni blir nöjda och får det som ni vill ha det. Stort grattis och lycka till!

Reply
Rebecca Liimann

Jag ville ha det precis som du Kenza, jag ville att min man först skulle se mig först vid vigseln.
Vilket vi genomförde. Det var alltid min stora dröm att det skulle bli så. Vilket moment säger jag, helt fantastiskt. Ångrar inte mig en sekund. Vid sidan om hade jag min tärna som stöttade mig igenom allt. Visst, jag va inte så nervös (trodde jag skulle gråta sönder mig in i kyrkan och under vigseln) , men de hände inte. Man va så fokuserad på allt så man hann knappt tänka.
Jag tycker absolut att du ska göra som DU/NI har drömt om. Jag ångrar mig inte en sekund. (De finns alltid lite tid och hjälp att bättra sminket om nu fallet skulle bli så)

Önskar er stort lycka till!

//Rebecca

Reply
Emma

Men det blir ju samma moment om man tar foton när de ser varandra första gången? :)

Reply
Sofia

Heeeej Kenza!! Jag gifte mig i somras, helt underbart. Vi tog bilderna innan vigseln av två anledningar.
1. Så jäkla underbar att ha en liten stund tillsammans precis innan allt drar igång, man gör det ju detta tillsammans och den studen var väldigt värdefull för oss. Och man var NOG nervös ändå innan man gick in i kyrkan. Blev också väldigt fina och privata bilder på oss när vi ser varandra för första gången.
2. Vi ville inte ta tid från stt umgås med våra gäster efter vigseln. Alla är där för vår skull, och vi ville inte skicka iväg dom på eget mingel en timme medans vi fotograferades, utan ville hoppa right into it på en gång med gästerna istället!!

Hur ni än gör så kommer det bli bra. Försök bara att njuta av varenda sekund, och ta en stud för er själva någon gång under kvällen och bara njuta av det tillsammans. Man är sida vid sida med varandra under hela dagen, men man (i alla fall inte vi) hinner knappt prata med varandra.

Hoppas ni får ett underbart bröllop!! Njut av all kärlek som kommer flöda! Kram!

Reply
L

Hej Kenza!
You should wait to see each other. It will be more special. You might get really nervous before but it will be magical when you see each other! It will be worth it xx

Reply
Emma

Vi tog bilderna innan och det upplevde jag var väldigt bra! Dels för att få tiden bara vi när vi sågs för första gången (vilket förevigades på bild) och för att ha tid att umgås med våra gäster efteråt! Blir lätt att tiden försvinner iväg och att minglet blir utdraget utan huvudpersonerna.

Reply
Amanda

Jag tror att det blir fint oavsett hur man gör! Gå på känslan!
Vi såg varandra vid vigseln och fotograferade oss efter. Det kändes bäst för oss för jag ville delvis verkligen ha bilerna på oss som gifta. Visst kan man ta på sig vigselringen ändå vid fotograferingen innan vigseln, men det kändes inte helt hundra för oss. Sen blev våra bilder också så bra efrersom nervositeten släppt lite efter vigseln och man är mer avslappnade och inte stelt uppradade på bilderna. Sen ville vi ta bilder med alla tärnor och mashalkar och med våra familjer och då blir det så mycket folk innan som ser en. Och när vi såg varandra för första gången när jag gick ner för altaret och min man stod där framme är det finaste ögoblicket jag upplevt! Och jag älskar att alla våra vänner och familjer var med och delade det. Såklart är det känslosamt men nervositeten gör ändå på något sätt att man inte bryter ihop helt. Det ända att tänka på om man har fotograferingen efter vigseln är att ha en plan vad gästerna ska göra under tiden. Bjud på dryck och mat och någon aktivitet så att det inte blir långtråkigt.

Reply
Angelica

Innan!! Så glad att vi gjorde det för efter vigseln ville vi bara hänga med alla våra gäster och fira! Inte försvinna iväg i 2h :)

Reply
Linda

Hej Kenza, jag föreslår efter vigseln för dels så får du din önskan, att det är då din man får se dig som brud för första gången och dels för att fotona blir väldigt avslappnade då vigseln (nervositeten) är över. Ett tips är att be en fotograf ta bilder från det att ni kliver ut genom porten, under alla hälsningar och riskastning. Gäster etc brukar vara så upptagna av brudparet och att gratulera samt kasta ris, så kameran blir nedstoppad och fotograferingen glöms. De bilderna är helt fantastiska att se och att minnas. All Lycka till ER!

Reply
Ulrika

Hej Kenza!
Jag har fotograferat en del bröllop och har följt par både med fotografering före och innan vigsel.
Först av allt kommer vilket ni än väljer bli bra :)
Fotograferas man innan vigseln är det vanligt att paret (framför allt bruden) börjar tappa fokus nån timme innan vigseln ska börja. Att de blir väldigt nervösa över att vigseln snart börjar och tycker därför inte det känns så bra att bli fotograferad längre.
Fotograferingen efter vigseln brukar vara bra eftersom paret då tagit sig igenom den mest pirriga delen av bröllopet och är därför väldigt avslappnade! Dock missar man ju en del häng med sina gäster, men eftersom ni skulle ha ett så långt bröllop tänker jag att det inte gör något!

Så mitt tips till just dig skulle vara att fotograferas efter vigseln!

Och klart att man blir känslosam under vigseln men du ska inte oroa dig över att du kommer vara söndergråten till bilderna.

Lycka till!

Reply
Annika

Ta dem innan. Dels för att dagen är stor och fantastisk redan som den är, och OM du inte skulle vara nöjd så kan man ta några extra efter. Dessutom är det tråkigt för alla gäster att vänta på er även om det är er dag och de såklart gör det. Ni kommer få fantastiska bilder efter med, men då på släkt och vänner ihop med er.

Reply
Jennifer S

Jag ångrar att vi inte tog bilderna INNAN vigseln. Jag ville också att min man skulle se mig första gången när jag gick in MEN vi kände oss stressade när vi tog fotona för vi ville bara säga hej till alla på minglet och fira och slappna av. Nu i efterhand hade det varit mysigt att få en stund för oss själva och ta foton innan alla gäster kommer och tar ens fokus :) Och gråtfaktorn (=svullna röda ögon och förstört smink) är definitivt värt att ha i åtanke :)

Reply
Fleur

Jag har jobbat med bröllop under hela min studietid och min uppfattning är att det blir lite märkligt när brudparet plötsligt försvinner efter vigseln för att plåta. Alla gäster är ju där för att de vill fira brudparet. Om ni ska göra det efter vigseln måste ni se till att toastmaster/toastmadame har sjukt bra aktiviteter så att hypen inte lägger sig.

Reply
Katri

We gof married in August 2015 and did the photos before the ceremony. We got prepared separately and then he waited me in front of our mansion where we got married with my flower bouquet. I surprises him from the back :) this moment was both photographed and videographed. Of course I would have also loved to see each other at the aisle, but bearing our guests in mind we decided to do the photos beforehand so they would not get bored in the meantime. I have been to two weddings where guests were told to wait 2-3 hours when the couple was taking pictures, and honestly it wasn’t that great..so we decided to do them earlier and start celebrating with friends and family right after being announced as Mrs and Mr :)

Reply
Louise rasmussen

Hey Kenza

I am not married and I din’t work with photos. But I have heard about some couples that has taken some photos of them before the ceremony, but without seeing each other. You know pictures where you are standing back to back, around a corner holding each others hand etc. If you don’t want to see each other before the ceremony, you could do something like that, ande then you two can talk a little to calm your nerves. And after the ceremony have the real shoot :) either way, do what feels best for you guys. Have a great day

Reply
Lotta

Ta bilderna innan! Min erfarenhet både från mitt eget bröllop och de jag har varit gäst på, är att det kan bli tråkigt för gästerna att vänta under fotograferingen om den drar ut på tiden.

Reply
Martina

Hej Kenza,
I somras fick jag se min bästa vän, min älskade syster, gifta sig med mannen i sitt liv under Barcelonas sol. Med det sagt kan jag ge dig en “tärnas perspektiv”;) Min syster kände precis som du, hon ville att de skulle ses först vid altaret. Sekunderna innan det var dags för oss två att gå ut till gästerna och hennes blivande man höll hon praktiskt taget på att spy av nervositet och jag blev orolig om hon ens skulle kunna gå ner för altaret. Dock släppte ALLT sånt för henne sekunden hon såg mannen i sitt liv och hon har själv sagt att alla andra omkring henne bara försvann! Så för mig som fick se deras blickar från “första parkett” kan jag säga att det var ett väldigt speciellt ögonblick och min syster har sagt att det var det absolut bästa för dem! Sminket kommer antagligen ändå behövas bättras på efter ceremonin och jag vet att min syster i alla fall tyckte det var skönt att få en liten stund precis efter vigseln att bara samla sig och sen ha en liten stund med sin man. Gästerna gick det ingen nöd på;D De hade det supertrevligt med olika tapas, cava, mingel och lärde känna varandra bättre innan det var dags att sätta sig till bords.
Detta upplägget kändes mest rätt för min syster och hennes man.. Gör det som känns bäst, passar er bäst och förgyller er dag mest!
Hoppas ni får ett fantastiskt bröllop❤️

Reply
Nicole

Jag och min man tog dem både under vigseln och efter. Fast då gifte vi ju oss i Las Vegas också utan massa gäster så det är väl inte riktigt samma sak, haha ;)

Reply
Meli

Innan vigseln! Ni kan göra er iordning på var sitt hål och träffas någonstans och fota det första ögonblicket! Man vill va kvar och mingla/ta emot gratulationer efter vigseln! :)

Reply
F

Mina kompisar tog efteråt. Dom gifte sig i söderort men hade festen inne vid Hornstull vid vattnet så medan gästerna åkte bussar mot festen tog dom foton. Väl framme fanns champagne, snittar osv. Alla gäster minglade och efter ett tag kom brudparet och alla jublade. Haha!

Reply
noor

I am not married, but I would wait until you go to the aisle. That one moment where you see each other for the first time, all dressed up and stuff, is so magical. Ofc you will be nervous, you can be nervous before you take the pics and afterwards… And if you have to cry and if you see red, well then you are sure you want to marry this man + it will be a fun memory for later.

I didn’t know that you have to thinkg about so much stuff for a wedding, like taking pictures before/after ceremony, the marriage officiant…

Reply
Sara

Vi tog innan, det tyckte jag var jättebra men tror båda kan funka fint! Vi fick ju ändå det där ögonblicket där vi såg vvarandra för första gången även om det inte var inför alla gäster?

Reply
Matilda

Vi tog fotona efter vigseln. Gästerna fick då gå en tipspromenad med massa frågor om oss som par. Sen bjöds det på bubbel och dom minglade. Så den stunden vi var iväg har gästerna sagt i efterhand knappt märktes.

Det är helt magiskt att ha fångat på bild när jag går med min pappa och min och min mans blickar möts för första gången på flera dagar.
Ångrar inte en sekund att vi gjorde så!
Jag grät sönder mig under alla tal på kvällen istället, så fotona under och precis efter vigseln är så himla fina :)

Reply
Mia

Jag och min man gifte oss i kyrkan och sågs 5 minuter innan vi skulle gå in ihop.
Ville inte få samma sak att gråta genom hela altargången fram till honom i sån glädje och se katastrof ut.
Det kommer vara lika magiskt att ni ses precis innan som i altargången.
Ni kommer tycka att båda är så vackra, och har ni en stund innan ihop så kan ni få tala om detta för varandra också.
Det gör man ju inte framme i kyrkan. Så släpper nog lite av det spända och ni kan slappna av liiiiite mer i vigseln än annars.

Sedan fotade vi efter kyrkan, åkte ihop med fotografen till ett ställe och fotade ihop innan vi anlände till festen.
Så hade vi kommit ner lite efter vigseln och fått andas ut….

Reply
Dixi Wonderland

Ni ska naturligtvis göra det som känns bäst för er!
Personligen hade jag valt att fotografera innan, när du sen går fram till Aleks så kommer det vara som att han ser dig för första gången iaf men jag kan tänka mig att det kan vara skönt för er att få en stund för er själva. Nu har du turen som har många bra fotografer i ditt liv så dom kan säkert ge er goda råd. Oavsett så kommer det bli magiskt för er båda :) Jag som inte ens känner er får tårar i ögonen bara jag tänker på erat bröllop haha. Så jävla glad för er båda!

Reply
Johanna

Jag tycker det mest rimliga, med tanke på alla kommentarer, vore att helt enkelt ta några bilder innan och några efter! Dels får ni då er lugna härliga stund tillsammans innan att värma upp, och sen kan ni mingla med gästerna en kvart, därefter ta lite extra bilder i kanske max 30 min där du har ringen på dig och så :) men skulle jag säga endast ett av alternativen skulle jag välja efter….

Reply
Em

Personally, we waited to see each other at the ceremony. I was nervous (unfortunately you can see this in my photos! haha), but I spent the morning with my bridesmaids and my family which really helped.

We took photographs after the ceremony but we tried to keep this as brief as possible. I have been to weddings where the bride and groom have disappeared or 2+ hours to take photos. It leaves the guests wondering what is going on, waiting for dinner/party to start and a bit bored! I was a bridesmaid at a wedding where the photographer insisted on taking nearly two hours to take photos, the bride and guests were really unhappy because it really slowed down the whole day. After all, having the photos are important, but not as important as the day itself.

At my wedding we took group photos with family and close friends soon after the ceremony. As our guests were going in to where we were eating, having a drink etc. my husband and I slipped away for twenty minutes or so of photos just the two of us. It worked well for us :)

Congratulations again on your big day! :)

Reply
Marie

Följ ditt hjärta, Kenza. Om du helst vill vänta tills att se varandras först vid vigseln, så gör det. Nervositeten kommer vara där, men inte hindra er från att få ert lova ögonblick!

Vi hade en sk first look och älskade det. Vi gick också ner altargången tillsammans. Det kändes väldigt oss att träffas och ha tid för varandra innan och med alla marskalkar och tärnor. Men viktigast är att vi valde det som kändes rätt för oss.

Mitt råd är att välja vad som känns rätt för er, ni kommer inte att ångra er!

Reply
ania

Aaah lovely memories, I tell you! I got married last August and I saw my now-husband the first time when at my parents home where I grew up and got ready for the wedding (we already lived together, so he got ready in our apartment). There were our closest family and friends who witnessed our moment (and the photographers ofc) and it was sososoo nice to have this small familiar ambiance! We then walked in the church together, we had a lot of guests though (like 150), it was very personal like that I would not have liked to have all the stress and pressure altogether, I was already with my almost-husband next to me stressed af (of course positively ?) to walk in (in heels and super long gown ?) and get married … We took couple photos after the apéro and first drinks and befor the diner and party in the evening, it was golden hour, perfect! I recommend really to take this small
moment of seeing each other the first time to you. ☺️

Reply
Anita

Hej Kenza!
Jag gifte mig precis för några veckor sen och vi gjorde det på det traditionella sättet, det vill säga vi tog bilderna efter. Jag själv har scenskräck och var extremt nervös, men ångrar inte alls vad vi valde. Bilderna på min man den stunden han såg mig komma ner för altaret, första gången i min klänning, är helt oslagbara! Går fortfarande in på mobilen varje dag och kollar på dom och dom gör mig alldeles var inombords. Tror oavsett vad du gör att bilderna komma vara fulla med känslor och vara underbara, men tycker det är lite extra speciellt att ha stunderna när ni ser varandra för första gången med alla ni älskar runt omkring er fångade på bild.
Det kommer vara extremt nervöst och sååå mycket känslor men njuuuut, tro mig bröllopsdagen går förbi alldeles för fort! Njut av varje sekund vad du än väljer att göra. Massor med kramar xxx

Reply
Anna S

Vi såg varandra för 1a gången vid fotograferingen innan vigseln. En kompis filmade ögonblicket och det blev väldigt fint. Härligt att kunna se varandra i lugn och ro innan allt drar igång :)

Reply
Frida

Vi tog foton både innan och efter. Fotograferna fotade första mötet och det var jättehärligt att få ha det “privat”. Sedan fotades vi i ca 40-50 min innan vigseln. Vi gifte oss i kyrka och gick in tillsammans.

Efter vigseln i kyrkan behövde gästerna transportera sig och vi fotade då mer, på platser påväg mot festlokalen. Vi hade ordnat med lite aktiviteter för gästerna under tiden vi fotades och det blev perfekt tidsmässigt hela dagen. Ingen dötid för någon part.

Från första mötet till slutet av kvällen var det vi två, och vi gjorde allt tillsammans. Så ville vi ha det iallafall :)

Reply
Anita

Kan även lägga till att vi sågs innan ceremonin på morgonen (Vi gifte oss fem på kvällen i solnedgången i en nationalpark men alla gäster + jag och min man var uppe redan 6 på morgonen för att åka på en soluppgångs safari) och det hjälte med nervositeten! Efter lunch sa vi hejdå till varandra och började göra oss i ordning för ceremonin!

Reply
Alicia

Vi ska gifta oss i mars och kommer ta bilder innan vigseln. Bla för att efter vigseln så blir det en naturlig övergång till mingel och middag/fest, men också för att vi vill få “the first look” på bild :) Vår fotograf rekommenderade också att ta bilderna innan vigseln så vi kan slappna av och så efteråt. Ni gör naturligtvis som ni vill, men vi känner att detta upplägg blir bäst! :)

Reply
Nellie

Rekommenderar före vigseln helt klart :) Det kan bli lång väntan för gästerna annars och man vill ju att alla ska ha kul, inte bara brudparet :)

Reply
Lina

Vi tog bilderna innan, så kallade “first look” bilder. Är verkligen glad att vi valde att fota innan vigseln för jag hade aldrig kunnat ana att jag skulle gråta så pass många glädjetårar som jag gjorde under vigseln. Min man tyckte dessutom att det var skönt att vi kunde sätta oss i en bil och åka en sväng innan festen, att känna att vi fick tid vi två att bara ta in all lycka och njuta istället för att behöva ordna med foton efter vigseln. Vår fotograf fotograferade såklart under vigseln också!

Reply
Clara

Vi tog fotona innan och det kändes jättebra <33333 sedan tog vi foton efter vigseln en snabbis för få den känslan på bild också- känslan av att NU ÄR VI GIFTA <33

Reply
Emma

Hej!
Jag och min man gifte oss i somras. Jag hade också samma tanke att vi skulle se varandra för första gången i kyrkan. Men pga att gästerna inte skulle behöva vänta så länge så tog vi “first look” bilder innan vigseln, alltså när vi såg varandra för första gången och det blev så himla bra! Tror man fångar det på ett annat sätt än i kyrkan.
Min nervositet släppte helt när jag fick träffa min man, så det gjorde mycket för sen blev man nervös av att man skulle in i kyrkan också, haha.

Vi fick mycket tips från vår fotograf angående upplägget så prata med er fotograf så hittar ni säkert något som passar er :) lycka till <3 ni kommer ha världens bästa dag tillsammans! Ser fram emot att läsa om det sen! Kram!

Reply
Karin

Vi fotade innan vigseln och istället filmade min tärna första mötet, hur härligt som helst. Vi fick se varandra och ha lite tid för oss själva innan vigseln och det var underbart. Bilderna förmedlade en fantastisk känsla! Jag upplevde också att efter vigseln ville vi bara få fira med alla nära och kära så snart som möjligt :) Ett annat tips är att smita iväg under middagen senare på kvällen istället för att ta några bilder i skymningen.

Vi var på ett bröllo där brudparet fotades efter vigseln och även om bröllopet var toppen var det en väldigt seg väntan för alla gästerna som fick vänta i timmar på brudparet mellan vigseln och brudskålen. De flesta hann faktiskt tröttna på kallpratet eftersom festen inte början förrän brudparet kommer.

Hur som helst, vad ni än bestämmer er för kommer det säkert att bli toppen! Önskar er all lycka :)

Reply
Emma Brogeby

Jag gifte mig med min man 2014, när jag var 23 år gammal och han 22. Vi väntade med fotograferingen till efter vigseln. Vi kände helt enkelt att vi ville fotograferas som man och hustru, äkta makar. Och det hade vi inte gjort om vi hade fotats innan vigseln.

Jag var sjukt lugn när jag skulle gifta mig. Tills precis innan. Då kom nerverna igång. Men vad gjorde det? Jag gifte mig ju med mitt livs kärlek mitt i Ekotemplet i Hagaparken <3. Jag är precis som du, nervositeten sätter sig på magen och jag mår illa (har dessutom IBS). Men det här var en helt annan slags nervositet, mer förväntan och lycka. Så det gick bra :).

Jag hade min make up artist med mig på bröllopet, så om jag grät kunde det fixas till om det påverkade sminket.

Vi är sjukt nöjda med att vi valde foton efter vigseln, just för att kunna fotas som gifta, det är en sån speciell känsla. Under tiden hade gästerna kul med en "photobooth" med massa utklädnader av olika slag plus drinkar och mingel. Det var ingen som tyckte det var jobbigt att vänta, de var ju också förväntansfulla gäster så det blir ju inte direkt någon dötid :). Man kan även låta gästerna gå en tipsrunda medan ni fotas, där man gör frågor om er som par och lite allmänna frågor. Sen på kvällen får man rätta dom med alla samlade och sen kan man ha någon rolig prisutdelning.

Tänk inte på att gästerna har "tråkigt", det är ER dag. Och om ni vill fotas efter vigseln, att ni ska se varandra för första gången vid vigseln och sen fotas, då gör ni det.

Vad långt det blev, haha. Sorry! ;)
Kramar

Reply
Renée

Hey Kenza! We are getting married this July and decided to have our photo session before the ceremony. All our guests are there to celebrate us getting married with us, so we don’t want to leave them for 1-2 hours while they want to congratulate us. However, I read a few times it is important to have a few moments away from it all with just the two of you, to really enjoy the whole thing which is about you two. I’m still thinking about that though. Anyway, just choose what feels good for you and Alex :) X

Reply
Amanda

Jag gick tärna åt ett par för några år sedan och de valde att ta korten innan. Vilket jag tror var till deras fördel gällande nervositeten och man kan ju göra det tillfället innan fotograferingen speciellt. De här paret valde att mötas upp, han står omvänt mot henne och sen knackade hon honom på ryggen och alltså hans blick, hans reaktion när han vänder sig om WOW, magiskt!

Ni kommer komma fram till vad som känns bäst för er men jag kan rekommendera att träffas innan även om det inte var jag själv som gifte mig. Men jag såg på paret själva hur bra det blev :D

Reply
Telma

Im mot married but I have shot some weddings (im a photographer) where they do the photoshoot before and then the couple has a special “first look” moment with just the two of them or some intimate family too. I have to say I think that’s really sweet!! Then you also get such beautiful but kind of intense first look pictures! Sometimes the first look during the ceremony happens so fast that it’s not as closely captured. Spending the day together at the photoshoot is also a very nice thing to do on your wedding day :) and then you could add a little surprise before the ceremony like a veil or so (I don’t know what your plan is though)! Anyways both ways will always be special! First look on the wedding day will never be “wrongly” done :)
Good luck <3

Reply
Madelene

Vi hade efter vigseln, tyckte det var fantastiskt ögonblick i kyrkan. Mår också vanligtvis illa av nervositet (hade tom. En hink framför mig, bakom
altaret haha) behövdes dock inte användas för jag var så sjukt fokuserad! När vi fotades så tog sig gästerna till stället vi hade (var någon km från kyrkan) de kunde piffa till sminket, fick mousserande, tilltugg och hann prata lite med varandra. I efterhand har de sagt att den tiden gick väldigt fort! När vi fotades efter va vi båda väldigt avslappnade och det var så härligt att vi faktiskt var gifta och hade klarat av kyrkan ?

En annan sak, glöm inte att ha med Mani på bilderna. Vi hade vår hund med och det blev så himla fint och hon hade fin vit rosett på sig hehe. Hade en tanke om att hon skulle komma inspringande med ringarna när de skulle på, men fick inte ihop det logistiska med att nån skulle vara ute med henne innan och vänta in osv. Men en idé ?

Reply
Sandra

Hej! Jag gifte mig i juli förra året. Min man och jag fotades dels ensamma och med familjen direkt efter vigseln medan gästerna underhölls, dels i en paus under middagen (the golden hour). För oss var det viktigt att se varandra för första gången vid vigseln men för att lugna nerverna och lära känna fotografens arbetssätt hade vi en fotosession en månad innan vigseln. En av de bilderna använde vi till vår bröllopsannons som publicerades på bröllopsdagen. :-)

Reply
Emelie

Vi tog fotona efter. Just för att då hade alla spänningar släppt och vi kunde slappna av på fotografier på ett annat sätt tror jag. (Kan tillägga att vi inte har någon vidare fotovana:) ).

Att ta emot gratulationer gör man ändå efter vigseln. Sedan åkte vi iväg 1h för att firas medan gästerna togs till festlokalen, fick förfriskningar och snittar, samt att toastmastern presenterades och nämnde nödvändig info (typ vart toaletter finns, om någon ville anmäla ett sent tal ect.) 1h för dom gick fort så det var nemas problemas skulle jag säga. Men som någon annan skrev så är er dag och ni känner in vad som passar er bäst! Lycka till inför den stora dagen, ni har såååå mkt att se fram emot!!!

Reply
Hanna

Är det superviktigt för dig så ta dem efter. Själv hade jag dock rekommenderat innan både som brudpar och gäst. Fotograferingen tar ett tag och det blir lätt lite segt att vänta på brudparet om det inte är nån kanonaktivitet planerad (men det går ju såklart att lösa. Tycker det är så fantastiskt att fota det där första ögonblicket, och filma. Ett otroligt intimt minne. MEN så gick vi ner till vigseln tillsammans jag o min
Man också. Men då kände jag mig bara lugn och trygg och lycklig och inte det minsta nervös. Men hur ni än gör ska det ju kännas rätt för er och gör det det så kommer det bli bra!

Reply
Annie

Jag gifte mig i somras och jag och min man tog bilderna efter vigseln då vi tänkte att den där nygifta lyckan skulle stråla igenom i bilderna! <3

Reply
M

Skulle ta innan, sminket håret och klänningen blir inte lika smutsiga och kladdiga. Dessutom kan man göra en liten film där ni träffas för första gången som är mer intim för eet kan va svårt att filma ögonblicket när det så mycket människor omkring er. Och sen kan man om man vill fota lite till göra det efter vigseln också, man kanske har flera ställen man vill foto på osv :) mycket skönare!

Reply
Emma

När vi gifte oss tog vi bilder både före och efter vigseln. Nu såhär i efterhand hade jag föredragit att bara ta bilder efter, höll på att spy av nervositet och var bara en stressad och galen bridezilla. Bilderna efter vigseln har ett helt annat lugn över sig än de innan :-)

Reply
Susanne

Vi tog foton innan vigseln! Det vill jag verkligen rekommendera! Vi var hemma och gjorde oss iordning, det blev en fin stund när vi skulle åka iväg och såg varandra i full mundering! En liten nervositet inför vigseln under fotograferingen så klart, men det var en så fin, intim, lugn, rolig stund mellan oss två under fotograferingen. Skönt att ha innan ceremonin. Efter vigseln var man rätt matt ett tag, då tyckte jag det var skönt att sätta sig i bilen med lite skumpa/tilltugg bara vi och smälta vigseln. Att fotas då hade jag inte haft lust med. Jag hade dessutom varit stressad att fotas snabbt för att inte lämna gästerna “ensamma” alltför länge. Lycka till!! Kram!

Reply
Lina h

Kolla in den här länken, lite längre ner på sidan finns det 4 roliga bilder att ta innan:) nu kanske det inte är sådana ni vill ha men ett litet tips bara.
Kram och lycka till <3

Reply
Elin Assio

Ta bilderna efteråt! Jag gifte mig i somras och den magin som uppstår när man ser varandra för första gången i kyrkan (eller var man nu väljer att gifta sig) är värd all nervositet i denna värld! Jag var ett totalt nervvrak i bilen på vägen till kyrkan, men känslan av att få se min man i änden av altargången och framför allt att få se HANS min när jag gick in i kyrkan, var helt obeskrivlig.<3

Reply
Isabell

En fin grej kan jag tänka mig är att Aleks är på fotograferingsstället före dig och att du får komma dit och så blir ni fotograferade första gången ni ser varandra. Då har ni tid att gråta, vara nervösa och ta bilder (och sminka om) innan ceremonin, så under själva vigseln behöver ni inte vara nervösa men ni har ändå fått det speciella ögonblicket när ni ser varandra för första gången :)

Reply
Tove

Före vigseln, vi gjorde efter och hade första mötet vid altaret. Men nu i efterhand ångrar jag mig, ni kan ändå ha ett speciellt “möte” och få det bättre på bild tillochmed. Tror det är mer avslappnande och minskar stressen att få in par bilder mellan vigseln och mottagningen.

Reply
Joanna

Jag har ingen aning egentligen då jag inte är gift, men skulle jag välja så skulle jag ta bilderna efteråt. Framförallt om du har föreställt dig att ni ser varandra för första gången vid vigseln. Tror även att bilderna blir bättre efteråt när ni är mer avslappnade och då kommer ni att faktiskt “vara gifta” på bilderna. Nervös kommer du säkert vara men du kommer hitta ett fokus som gör att du klarar det, det är alltid värst precis innan. Men tänk vad magiskt att se varandra först vid vigseln och tillåta sig att släppa alla känslor där. Sminket kan du fixa till innan fotograferingen :-D

Reply
Sofie

Hej!
Vi gjorde både och, faktiskt.
Vi möttes upp hemma på gården där vi bor efter smink&hår tillsammans med våra bridesmaids & bestmen och fotade allihop innan vigseln. Det blev mycket skoj och skämt vilket lättade upp nervositeten massor!
Efter vigseln åkte vi iväg bara jag och min man och fotograferade på en vacker plats. Ett extra plus att fotografera efter är attman ju först då faktiskt ÄR man & fru!
Vi löste det så att vi hade massor av roliga aktiviteter för gästerna som våra värdpar höll i medan vi var iväg och fotade; uppdrag, tipsrundor osv. Det var faktiskt mycket uppskattat bland gästerna och de var inte klara när vi kom tillbaka 1-1,5 timma senare.
Jag hade dock inga önskemål om att första anblicken skulle ske i kyrkan, vilket gjorde det lättare för oss att bestämma. Vi gjorde det som kändes bäst för oss – det tycker jag ni också ska göra, det är ju ER dag! :)

Reply
Vanessa

Vid många tillfällen är det så svårt och säga vad ni ska och inte ska göra.
Tips och idéer får ni här, sen gå på vad som känns rätt för er.
Alla är vi olika.
Ja gifte mig för ett par år sen och ville att vår ” first moment” skulle vara när min man skulle se mig först vid altaret för att senare ta bilder.
Blev väldigt känslomässigt när vi väl såg varandra men härligt.
Efter vigseln tog vi bilder med familjer mer uppradade gruppfoto för att sen skicka iväg gästerna på mingel när vi gjorde vår shoot, men kändes som att vi “stressade” pga att gästerna “väntade”.

Min kompis gifte sig månaden efter och det tog bilderna innan vigseln och ja va med från start som assistent av klänning hår etc och måste säga det va så underbart och se och verkade mindre stressigt.
Det tog bilder från “first moment” och det va känslomässigt och de hade egen tid och bara njöt.

Vid vigseln blev det så klart känslomässigt oavsett om de sågs innan el som med oss där vi inte sågs innan.

Vigseln är ju trots allt den moment ni gifter er så det kommer ju bli wow och känslomässigt oavsett och att gå mot din blivande när han står där med er vigselförättare är ju en annan typ av ” first moment” men blir kanske på en mindre nervositet nivå om ni haft er tid innan.
Det kommer bli super FÖR ER oavsett
Kram

Reply
My

Åh, det är så svårt, jag är fast med samma funderingar! Det lutar åt att vi tar bilderna innan, då vi kommer gå tillsammans till det gamla stadshuset i Holland som vi ska gifta oss i, så vi kommer se varandra innan vigseln hur som helst. Men jag har också alltid drömt om stunden vi ser varandra första gången, men tänker att den stunden blir lika magisk ändå <3 Kul att ha all tid att umgås med gästerna efter vigseln, sen kommer man ju ändå ta bilder efter med familjen/brudtärnor mm, men det kommer vi göra på plats. Hur ni än väljer att göra så blir det säkert perfekt för just er :)

Reply
C.

AFTER. NO question. Not romantic to see eachother before?! Wedding pictures are for when you are married. Not before, then you are still engaged…

Reply
Tuuli

Definetly in aisle and then photos ;) you just love the feeling when you see each other in the ceremony.
If the guest have seats (&drinks) and room, big enough to have conversations they can entertain themself while you take photos. Also if the bestman/s and bridesmaid/s can think something for the guest? I was in a wedding where everyone could write little letter/advice etc and letters put in a little box. The married couple would open the box at their first aniversary.

Reply
EvaNom

Hello there!
My aunts wedding took place recently, which I of course attended :P She decided to take that photos aftes the ceremony cause she didn’t want to see the groom she thought it would be bad luck! As for the guest no one had to wait cause the ceremonial feast was not close to the church so while the guest were driving there the couple had their photos taken! And they made their grand entrance together to the venue afterwards!
It is only natural for a bride to be nervous in her special day but I think you’ll do great! Wish you the best for this wonderfull day!
xoxo

Reply
Erika

Vi tog våra bilder innan vigseln och det ångrar vi inte för en sekund. De va ganska mysigt att vi fick den stunden innan tillsammans. Och sen va de även väldigt mysigt stt vi direkt efter kunde mingla med våra gäster så de inte behövde vänta hur länge som helst på oss. För det tar ändå en stund o fota. Så vi rekommenderar o göra det innan. Jag har varit på ett annat bröllop och de fotograferades efter vigseln och som gäst fick vi vänta lite för länge på att de skulle komma tillbaka. Som gäst kändes de tråkigt för de hade inget planerat efteråt för oss utan de blev bara “dötid” som vi väntade innan de kom och vi kunde skåla i bubbel med brudparet.

Reply
Lizette

Vet ju att ni ska ha Emelie som fotograf och jag tror det kommer bli magiskt oavsett! Däremot så tycker jag att det är mysigt om ni får en stund för er själva innan (med fotografen) för dagarna kommer gå i ett, så man har knappt tid att bara vara ni två! :-)

Reply
Bella

Vi hade fotograf med innan som fotade lite medan jag blev fixad sen fotade hon under vigseln och efter det åkte vi iväg och fotade bilder på oss som par. Jag tycker att bilderna efter att vi blivit gifta är dom bästa för vi lyser av lycka! Bilderna innan vigseln är spända, så ha med en fotograf under hela dagen är mitt tips :)

Reply
Hanna

Vi tog foton innan. Min man och fotografen möttes upp först och fotografen fotade sedan vårt första möte när jag klev in i slottsparken där vi var. Rekommenderar det för att lugna nerverna, men framförallt för att festen m middag efter ska dra igång så fort som möjligt. Jag har varit på så många bröllop som man har fått vänta på bröllopsparet i över en timme efter vigseln. Det går inte att knapra snittar, dricka champagne och kallprata med gäster hur länge som helst. Festen dör liksom.

Reply
Mathilda

Efter tog vi! Blir också så jävla nervös men alltså det var en svår jävla känsla att slå när man hörde “BAAM BAAAM BAAM BAAAAAMPPP” (försökte efterlikna brudmarschen på orgel hahahah) och dörrarna öppnades och min styvpappa ledde mig till min man. Gråter än idag en glädjetår när ja hör den låten :) ångrar inte en sekund att gästerna fick vänta, dom hade ju alkohol och en jävla förståelse i och med att det är bröllop. Passa på att utnyttja den förståelsen, den finns bara hos så många gäster just den dagen hahah! :)

Reply
Elin

Tror båda fungerar bra :) En annan sak att överväga för att hjälpa nervositeten kan ju vara att gå fram tillsammans? :) Brukar det inte vara så man gör förresten? Eller är jag helt ute och cyklar? :)

Reply
Laura

We are going to take photos before. It will take about 2 hours and we also want to have sunset photos which will take about 1 hour so i wouldnt want to take 3+ hours from the party to take photos. Also in the evening there will be photos with all the guests which also means some waiting for the others (there can be other activities ofcourse but you are busy with taking photos).
I think the first look will be very special however it’s done.

Reply
*****

Hej
Det bästa är att brudgummen hämtar dig från där du kommer befinna dig och det momentet får bli det första ögonblicket för er. När jag blev brud fick jag vänta på min blivande man för att hämta mig från platsen där jag blev sminkad och håret fixat. Det var vår första ögonblick, vilket jag aldrig glömmer. Sedan åkte vi vidare till fotografering och hade det jätte roligt och var peppade för det stora bröllopet. Efter fotograferingen gick vi vidare till hotellrummet och tog det lugnt. Hade ett sagolikt bröllop,brudklänning och allt var så underbart. Jag älskar mina bröllops bilder och ångrar mig aldrig. Rekommenderar att ni fottas innan och första ögonblicket får vara innan fotograferingen då man kan bestämma en fin plats som du kan bli hämtad ifrån. Senare kommer du ha tusentals bilder från bröllopet. Tips är också att du kan skifta med hår uppsättningen så att varje bild blir unik och varierande.

Reply
S

Vi delade upp fotograferingen. Dels tog fotografen foton på själva bröllopsdagen, innan vigseln, under vigseln och sen på festen! En vecka efter mötes vi upp och tog en massa fina bilder utomhus. Fördelen är att ni slipper stressa under bröllopsdagen och kan njuta av varandra, festen och gästerna! Sen får du klä upp dig igen, det kändes magiskt att få ha på sig klänningen en sista gång!! Visst kostade det en slant men så värt det!

Reply
Lenka

I think the grrom should see the bride walking down the aisle for the first time that day. You must enjoy it! You know Aleks loves you and that you love him so there is no reason to be nervous, when something is not perfect just turn it into fun! Your family, your bffs will be there for the whole time before it is time to say yes.
For me personally the solution is to take some photos after ceremony, let guests wait for half an hour, maybe hour. You should mainly took photos with your bridesmaids and friends, cople of photos of you, with Alexs, just a few to actually have photos from THAT day and then style one more time another day without the pressure of time. You will have everything then.

Reply
Ellinor

Följ ditt hjärta! Om du alltid har drömt om att ni ska ses första gången när du går upp för altargången, så gör det. Jag trodde att jag skulle gråta ögonen ur mig men när dörrarna öppnades och jag såg min blivande man framme vid altaret så fylldes jag bara av sådan glädje att jag svävade fram. Min man (som ALDRIG gråter) blev så rörd av stunden att jag fick ge honom min näsduk ;) Ni ska ju dessutom inte gå in tillsammans och då känns det lite skumt att först ses i 10 min och sedan “skiljas åt” igen för at sen mötas i kyrkan igen.

Sedan tog vi korten på väg till festlokalen när gästerna ändå behövde ta sig dit. En bra toastmaster/madame, lite lekar, bubbel och lite snittar gör att de inte ens kommer att märka att ni är borta. Ni ska ju dessutom ha ett bröllop under flera dagar, så se till att gästerna får chans att lära känna varandra dagen innan så kommer de ha massor att prata om medan ni är borta.

Det kommer att bli underbart <3

Reply
annso

Vi tog våra bröllopsbilder innan vigseln, men hade faktiskt en liten fotografering efter vigseln också. Det var vi nöjda med! Det kommer vara en mäktig känsla när du går mot honom innan vigseln ändå trots att ni sett varandra innan!:)

Reply
Catja

Tog våra bröllopsbilder innan vigseln :)
Tog bilderna nere på stranden. Jag och min tärna tog taxi till stranden och där på stranden stod min blivande make och det ögonblicket var magiskt. Ville också först ha detta magical happening i kyrkan. Men vi gjorde fotograferingen till ngt minnesvärt :) så absolut innan vigseln, så behöver du/ni inte heller känna sig stressade
Att
Måste få bra bilder
Direkt för gästerna står och väntar.
Och hur som, när dörrarna in till kyrkan och Aleks står där och set dig kommer vara magiskt även om bilderna är tagna innan. Grät båda gångerna för det var så magiskt :)

Reply
Victoria

Hi!
We did the photoshoot after the ceremony -right after with all the guests, and then it took us only 1 hour to take pictures, because it was in the evening in Italy in a golden hour, we didn’t wanna lose the chance of perfect light.
Before the ceremony the groom did his small photoshoot, and mine was after I got my make up and hair done.

Reply
anna

Ska ni ha en kyrklig vigsel, eller borgelig? FIck känslan av borgelig när du skrev vigselförrättare och fick uppfattningen att ni får välja den personen själv, men sen skrev du altargång, så jag blev lite fundersam :) Tänkte också på, varför går ni inte in tillsammans? Själv tycker jag det är en mycket starkare symbolik, att man går in tillsammans, precis som man har “vandrat tillsammans” alla år fram till bröllopet, och nu kommit in tillsammans som par inför alla gäster, om du förstår vad jag menar :)

Reply
Kenza Z

Kenzas svar: Nej, vi ska inte gifta oss i en kyrka. Det är bara jag som inte vet vad jag annars ska kalla “gången” ner till vårt lilla “altare” hehe. :P

Reply
Victoria

Vi hade en fotograf med oss hela dagen som fotade alltifrån förberedelser till fest :) vi träffades ensamma precis innan vi skulle bege oss till kyrkan och “första blicken” fångades intimt på kort :) sedan åkte vi till kyrkan och tog resten av korten efter vigseln, då var även tärnor och marsalker med på fotograferingen. Det var en väldigt varm dag=svettig och tårfylld vigsel=sminket var som snyggast innan vigseln haha ?

Hur som haver, det kommer bli helt perfekt oavsett, det är er dag!

Reply
K

Vi klurade också mycket på det inför vår bröllopsdag, men det kändes viktigt och mer speciellt att min man fick se mig först vid altargången. Och jag är så glad att vi beslutade oss att ta fotograferingen efter vigseln, som man och hustru. Dels var det väldigt speciellt att vi såg varann första gången vid altargången i kyrkan. All nervositet släppte när jag såg honom vid altaret. Jag trodde jag skulle gråta men det gjorde jag inte, jag var helt tagen av stunden. Och dels så var det väldigt speciellt att fotas som man och hustru, och inte behöva “låtsas” med vigselringen på. Vi höll ett stort bröllop, med 180 gäster. Efter vigseln tog vi emot allas gratulationer och fotograferades med familjerna utanför kyrkan, sedan åkte vi iväg och fotades medan gästerna åkte till festvåningen. De fick välkomstdrink och lite småplock, de minglade och klarade sig nog bra utan oss i ca 1,5 timme. Det var ju vår dag och vi gjorde det som kändes viktigt för oss.

Reply
Katarina

Tog bilder före vigseln men nu i efterhand hade jag hellre tagit dem efter. Det kändes inte stressigt eller något sådant, men det känns mer naturligt att ta de efteråt (tycker jag i efterhand). Sedan blev min klänning lite fläckig längst ned under fotograferingen också.

Ni kan absolut ha en paus efter vigseln! Sysselsätt gästerna med ngn tävling eller mingel.

Reply
Malin

Nu är inte jag gift men tänker stt ni kan ju ändå fånga ert första ögonblick på bild. Vackert vore om fotografen stod snett framför dig och så kommer Aleks bakom och du vänder dig inte förens han är framme. De ögonblicket kan bli lika magiskt! och kanske ännu mer intimt och känslossmt när det endast är ni ( nästan :) )

Reply
Sofia

Jag är inte gift hehe, men förstår absolut hur du tänker, att man inte vill se varandra innan vigseln, men sen tänkte jag på blondinbellas bröllop. Dem fotade innan vigseln men fotade ändå när dem såg varandra första gången och oss stod ute och väntade. Blev väldigt fina bilder! Tror ni kommer bli nöjda hur ni än gör och att ni får en helt fantastisk dag!!<3

Reply
Karin

Fota innan! Tar ganska länge för gästerna att vänta. Och under/efter vigseln blir det en del tårar och kramar som gör att sminket och håret är som finast innan…

Reply
Sanna

Jag tänkte också som du, MEN det tar tid att ta fotona och man vill intestressa igenom det. Dessutom var vi strax innan vårt bröllop på ety annat bröllop där paret tog bilderna efter och fy farao vad vi gäster fick vänts länge, inte alls bra. Det var helt underbar att få möta din blivande man innan, det var ett stort ögonblick ändå! Sen hade vi ljuvliga 1,5-2 h med fotografering där vi helt klev in i kärleksbubblan och det blev en sån fin stund tillsammans i lugn och ro. När vi sen tillsammans med våra tärnor och best men skulle kliva in i kyrkan kände vi bara “lets do this” så himla kul!!! mitt råd: fota innan, det är ovärderlig och fin tid på tu man hand! Inför det stora och fina! Dessutom, sminket och håret är som finast då än efter folk kastat ris, blomblad eller vad ni nu ska ha för ngt.

Reply
Andrea

Jag har precis samma problem och jag gifter mig i augusti!
Men jag tänker att bilderna ska tas innan då jag med största sannolikhet kommer gråta under vigseln! Jag vill ju inte ha förstört sminket till fotona! Men jag tänker att vi ska filma när vi ser varandra första gången och ta bilder. Så att det blir ett speciellt ögonblick även om det är innan vigseln ;)

Reply
Lowa - Foto och Illustration

Vi fotade efter vigseln av just den anledning att vi inte ville se varandra innan. Fördelen med att göra det efter är att:
1. Vi är verkligen gifta på bröllopsbilderna!
2. Det var sjukt jäkla supernervöst innan, trodde att jag skulle dö! men att få gå undan en stund efter vigseln och bara vara vi två, få kramas och pussas och njuta av stunden tillsammans utan en massa folk var helt underbart och det lös verkligen igenom på våra bilder.
3. Vi fick det perfekta kvällsljuset i bilderna! (vi hade ett lantligt bröllop i början av september utomhus i en hage).

Att gästerna skulle få vänta en timme var inga problem, vi löste det med att de blev serverade snittar och bubbel och vi hade ett liveband som spelade. Det fanns ett photo booth för gästerna att spexa i och vår toastmadame hade fixat två andra saker för gästerna att göra (dessa visste vi inte om i förväg, men jag älskade idéerna!). Det ena var att skriva en hälsning på en lapp och lägga i en champagnelåda som vi sedan fick öppna på vår ettårsdag. Det andra var att hon hade ritat ett träd som alla gäster fick göra gröna fingeravtryck på så att det blev löv. Detta träd har vi nu som en tavla.

Lycka till med er stora dag, och glöm inte att ta in och njuta av varenda sekund!

Reply
e

Hej!

Jag ska också gifta mig i sommar, och vi kommer ta fotona efter. Jag blir, precis som du, supernervös och får ont i magen – men det är det dina brudtärnor är till för. De ska lugna ned dig och peppa dig. En anledning som spelade stor roll för mig i valet att ha fotografering efteråt (som jag inte ser att någon annan tagit upp) är att man inte behöver vara lika försiktig om kläderna då. Då har ni redan gift er, så om ni fotar utomhus och kanten på klänningen blir lite smutsig gör det inget – snarare än om ni fotar innan, då kommer ni behöva vara SUPERFÖRSIKTIGA med kläderna, för att de ska vara perfekta till vigseln när alla bilder tas. Men det går såklart också! Tror det är stora fördelar med båda sätten!

Reply
Eva

Jag blev jattenojd over hur vi gjorde det: Fotografen tog massor med kort under sjalva vigseln och sedan efter. Sa vi kande oss inte stressade eftersom en massa bra kort redan var tagna. Vi hade vigseln utomhus sa de korten ar supervackra. Min man ville absolut inte se mig innan sa det var inget att diskutera :) De foton som vi nu har inramade ar fran vigseln och inte de (stela) bilderna fran efterat.

Reply
Louise

Hej!

Min bästa kompis gifte sig i Polen i somras och där har de en lite annorlunda tradition. Direkt efter vigseln fotograferades brudparet med sina familjer och med bröllopsföljet, medan resten av bröllopsgästerna åkte till feststället. Sedan hade brudparet en egen fotografering några dagar efter bröllopet då de var tillfixade igen. Deras bröllopsfoton blev FANTASTISKT fina så det är också ett alternativ, om ni inte vill låta bröllopsgästerna vänta för länge efter ceremonin :)

Reply
nouw.com/heddasöderberg

Det vore en dröm för mig och du ville kolla på min blogg, den handlar dels om min resa bort från den hemska sjukdomen anorexia, men också om livet efter sjukdomen. För tro det eller ej, men jag är nästan helt frisk! :D <3
http://nouw.com/heddasöderberg

Reply
Bea Sanssi

Vi tog våra efter vigseln vilket var skönt på så sätt att vi inte behövde stressa igenom fotograferingen. Däremot förstörs frisyr och kläder en del av alla kramar man får efteråt. Min mans kavaj hade sminkfläckar och min uppsättning hängde lite mer än planerat. Vi är absolut nöjda med våra bilder trots lite sminkkladd haha! Bara en liten tanke :)

Reply
Anna

Hej! Jag vill bara veta dina tankar om att du vill gå in själv till vigseln och Aleks redan står där framme? och övriga tankar kring om man ska gå in själv/ tillsammans/ att frun blir inledd av en förälder (vanligast pappan), och om man ska få se varandra innan vigseln?
För mig har det alltid varit självklart att man ska gå in till vigseln tillsammans, man är ju ändå ett par och man är där för att göra det tillsammans. Jag tror även att nervositeten minskar om man går in tillsammans och kan hålla sin kärlek i handen, det blir ju även en upplevelse att gå in tillsammans genom gången och få se alla nära och kära stå finklädda uppradade och vänta på att få se er för det är ju ER dag! Jag förstår inte heller de som vill bli inledd av sin pappa, för mig blir det en konstig gest, att pappan ska leda in sin dotter och “gifta bort” henne och ge bort ansvaret för dottern till en annan man tycker jag ger lite fel vibbar….men detta är såklart bara mina tankar och vill jättegärna höra vad du/ni tänker kring dessa frågor!

OBS: Jag vill inte på något sätt verka bitter eller berätta för dig att du “gör fel val” eller så vill endast veta hur du/ ni tänker! :)

Reply
Lisette

Jag och min man tog bilderna innan, dels för att lätta på trycket och sedan för att bara kunna njuta av resten av dagen. ingen stress efter då att få till de perfekta korten och ingen stress att gästerna väntar osv. Det är så jag tänkte inför dagen :) All lycka

Reply
Lina

Min man fick inte se mig föränn jag hade gjort mig klar. Sen hade vi en liten moment hemma då han fick se mig o jag honom. Sen fotades vi och sen hade vi vigseln. Var helt perfekt. Det kanske känns stressande att gästerna får vänta på att ni ska fotas?

Reply
Sara

Vi tog också våra foton innan vigseln. Min man kom med lingon hem till mig och väntade snällt i trädgården tills jag kom ut.. reaktionen fick vi med på bild och video, så oroa dig inte för att det ögonblicket försvinner! :) Det var helt underbart att få den lilla tiden tillsammans (dessutom medan hår och smink fortfarande var i skick) innan folkmassans ögon var på oss i kyrkan (vi hade ca 500 gäster…).
Lycka till med allt!

Reply
Kenza Z

Kenzas svar: Hahaha bästa autocorrecten. Såg honom framför där sittandes i trädgården med en korg med lingon. :’)

Reply
Alicia Swedenborg

Jag har fotat båda delarna och ett tips är att ta enskilda porträtt bilder, bilder på dig å dina tärnor och bilder på A och hans marsalkar INNAN vigseln (mao alla bilder när ni inte båda är med)! Sedan behöver ni bara göra gemensamma porträttbilder samt bilder med hela brudföljet EFTER. Ni behöver inte vara ifrån era gäster särskilt länge + du har närbilder på dig när hår å make är som finast (dvs innan man börjar grina glädjetårar under vigseln). Win-win! :) Och glöm inte njuta av varje liten sekund, kommer gå så snabbt!! :) xoxo

Reply
okkc

Hi Kenza, in my country usually people do photos few days after wedding. Of course its a little problem bc u must go to hairdresser etc again but yours guests won’t nervous :)

Reply

(Your IP-Address will be registered. Comments which are seen as offensive towards me or people close to me will be deleted. Spam and link-filled comments will be removed.)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*