• header

MANI UPDATE

Ni är många som hört av er de senaste dagarna och undrat hur Mani mår. Alltså hur fina är inte ni, som bryr er om lilla killen. <3 Idag hade vi tid igen hos veterinären, för ultraljud av buken för att kolla levern etc. Stackarn började skaka redan i bilen påväg dit, han förstod nog vad som skulle hända. Usch, det gör så ont att se. :-( Eftersom att han har ett blåsljud på hjärtat så måste man vara försiktig med nedsövning, men lite lugnande direkt i blodet kunde han få och några sekunder senare låg han där med tungan ute.

De såg ingenting som inte var vanligt för en äldre herre, ja förutom levern då. Den ser inte helt normal ut, och det var ju även det som blodproverna visade. Att något inte står rätt till med levern.. Kan vara inflammation men också något värre, svårt att se tydligen. De tog lite cellprover direkt från levern och så får vi se hur vi går vidare därifrån. Vi hoppas att kanske någon medicin och/eller rätt kost som är snällare mot levern ska räcka. Annars mår han ju bra, han har inte ont nånstans eller så och han både äter/dricker osv som han ska. Emellanåt är han trött och sover mycket men han har också dagar då han är pigg och glad som vanligt. Svårt att se och acceptera att ens lilleputt börjar bli gammal men så är det.

Tack för att ni bryr er!!

// Many of you have been writing to me the last couple of days to check on Mani. How sweet are you, caring about my little guy. <3 Today we had a new appointment at the vet, for an ultrasound of the abdomen to check the liver etc. Poor thing started shaking in the car already, I guess he knew what was going on. Uh, it hurts to see. :-( Since he has a heart murmur you have to be careful with anesthesia, but he could get some calming drugs directly in his blood and a few seconds later he lay there with his tongue out. 

They couldn’t see anything that wasn’t normal for an older dog, well except for the liver. It doesn’t look completely normal, and that was also what the blood samples showed. That something is not right with the liver.. Could be an inflammation but also something worse, apparently it’s hard to see. They took some cell samples directly from the liver and now we’ll see how to move on from there. We hope that some medication and/or liver friendly diet will be enough. Otherwise he is feeling fine, he doesn’t have any pain or so and he’s both eating/drinking etc as he should. Sometimes he’s tired and sleep a lot, but he also have days when he is happy and alert as usual. It’s hard to see and accept that your little one is getting old but that’s the way it is.

Thank you for caring!!

 

50 Comments

Liv

ooh manii <3 cute little guy. hope they wont find something serious in his liver and he will be alert soon. as long as he isnt in pain he has a happy life and that is what counts <3

how are you feeling today? hope you doing better as well?

get healthy soon (both of you!)
<3

Reply
Kenza Z

Kenzas answer: Exactly, as long as he’s happy and pain-free we will do everything to keep him with us for as long as possible! <3 I'm feeling a bit better, thank you! :-)

Reply
Sara

Jag har en chihuahua som är lika gammal som Mani, veterinären upptäckte i höstas att även hans levervärden var dåliga.
Hon berättade i samband med det att levern har lätt att återhämta sig :)
Han äter sedan dess medicin en gång om dagen samt får specialfoder, och hans värden blev bättre.
Hoppas detsamma gäller eran lilla kille ❤️

Reply
Kenza Z

Kenzas svar: Gjorde ni också ultraljud och kollade levern eller gick ni bara på blodprovet? Vad bra att han är bättre! <3

Reply
Anna

Jag har tagit både blodprover och gjort ultraljud av min snart 9 år gamla chihuahua. Han mår bättre på leverdiet och proverna går ned för varje gång.
Lycka till med Mani!

Reply
Evelina

Hoppas lilla Mani blir bättre snart! Så sorgligt när husdjur blir lite gamla, jag förlorade min lilla vovve Tindra i höstas och det är väldigt tufft. Det går snabbt när dem blir äldre, man får se till att ta vara på all tid, även om det antagligen är några år kvar med Mani. <3 Lycka till!

Reply
Aleksandra

Poor Mani:( I’m wishing him all the best, he will fight this and be fine. Get well soon Mani<3

Reply
Franka

He with his tongue out 😍😍 He is the cutest little man ever! I wonder what breed is that? 🐶

Reply
Camilla

Som hundägare kan man inte undgå att känna med er. Jag har även katter och för ett år sedan fick en av dem stora leverproblem. Jag trodde inte hon skulle överleva men med mycket tålamod och mycket pengar (det är så hemskt att det ibland ligger i ekonomin vad man kan göra och inte, min mormor betalade de 10.000 som behövdes efter avdrag för försäkring. Var glada att ni har råd att göra allt för er lilla plutt! Jag är så tacksam att jag kunde!) hon fick medicin för levern och hon blev faktiskt bra. Hon slutade äta och fick operera in en sond som jag fick ge henne mat och medicin i under lång tid. Det finns hopp, tänker jag, även om levern inte är helt ok, precis som för människor som har problem med levern! Men jag kan inte tänka mig oron för vovven 💔 Stort lycka till 🖤

Reply
Rebecca

Åh tänkte på honom hela dagen igår ♥️Min förra hund hade också avvikande levervärden och på ultraljudet va den lite för ’rund’ och stor. Veterinären vi hade sa då att de kunde bero på att han tidigare åt kortison. Man hittade ingen anledning till att levern va så. Mani har väll också ätit mediciner? Hoppas han blir bättre!♥️🐶 Har en liten chihuahua/papillon tik här hemma som är 8 år och redan känns gammal 😫.

Reply
Agnes

Lilla skrutten! Det är så hemskt när ens fyrbenta familjemedlem blir sjuk. Hoppas att han mår bättre snart ❤️

Reply
Emma

Hoppas det inte är något allvarligt med hans lever!! Vår hund blev 14år och gick bort i somras, värsta man kan vara med om men vi fick ett helt år till med honom tack vare medicin och han mådde hur bra som helst under de året! Mani är så himla söt, hoppas han blir bättre!

Reply
Hania

I Hope he’ll get better soon 💔 I was in the same place two months ago.. I’m pregnant too and I lost my 15 years old cat on Sunday💔 It is hard to handle with it but I see it as something that need to happened.. life for life. So sad. I hope that Your way will be different. Hugs for Mani! Kisses from Poland.

Reply
Åsa

Meen lille fina voven…så söt han är. Hoppas att allt är ok och att ni får ha honom med er ett tag till. Min kisse blev 19 år <3 min bästa vän i hela världen. Håller tummarna <3
Kram till dig och Mani

Reply
Pia

My maltese has been diagnosed with heart murmur and heart failure one year ago and now he is on pills and he must take them every day. When the vet told me about this I was just devestated because he was normally active, he was eating and drinking and then this. He is 10years old and I guess I always imagened my dog would live for at least 10 years more, I guess you just don’t think about that your dog is actually becoming an oldie in such short period of time. The vet told me he could live 3-5years and I remember I cried for a month because that was just not enough time :( now one year later he is still active, eating, drinking, playful as ever and I do not take any moment for granted because I realised he will not be with me forever. And it really is true that dog is not your whole world but for dog you are his whole world and I try to make his world as beautiful, playful, and cudliest as I can 🥰 I hope that with Manny will be everything okay 🤗

Reply
Karin

Hoppas att han kan få medicin och bli bättre. Känns i hjärtat. Lilla fina pojken ska må bra😊❤

Reply
Natalie

Älskade lilla killen, hoppas allt går bra med honom. Ge massa gos från mig <3

Reply
Camilla

Mitt hjärta brister! Han ser så hjälplös ute lille Mani <3 Skickar läkande energi och kärlek!

Reply
Natassa

Åh sötisen. Hoppas det blir bra med honom. Min chihuahua på tio år gick bort i april (han var också döpt efter ett märke hehe – Cavalli!) på grund av hjärtproblem, så jag hoppas verkligen ni kan få några år till med Mani! Djur är verkligen en del av familjen

Reply
Sandra

Förstår det är jobbigt, har precis fått vår 4,5 åriga kisse behandlad för cancer… Har gått fort från det vi upptäckte knölen tills den blev undersökt, provtagen och borttagen (fastän varje dag har känts så himla lång!). Fick veta för några dagar sen att analysen visade att det var den “snälla” sorten och att det var den enda och dom fick den med goda marginaler, så att han nu är att betrakta som cancerfri!! Har nog inte smält riktigt ännu.. Såret håller fortf på att läka o han måste gå i kroppsstrumpa så han beter sig inte riktigt som vanligt.. Vi hurrar för varenda liten grej som han tar tillbaka av sin personlighet o beteende! Stackarn är också jätterädd hos veterinären, senaste 3 ggr så har han bajsat på sig av rädsla… Hjälpte inte ens att vi hade han i bilen medans vi väntade o sen fick komma direkt in på rummet, blev fräs och sedan instant bajskorv… Men han är iaf snäll o låter dom undersöka aka paralyserad av rädsla.. Usch det är så jobbigt att låta dom gå igenom undersökningar o behandlingar, känns som vi plågar han :( Hatar att man inte kan förklara att det är för hans bästa.. Vad tror den stackarn om oss egentligen :(
Hoppas ni hittar vad som är fel med Mani och får hjälp så han kan var med er länge ännu <3

Reply
Anonym

Vet inte exakt var det var men minns att min mormors hund också hade nåt problem med levern men hon fick medicin och levde och mådde bra i flera år efter det. Hon var också gammal, 13 år tror jag hon blev och var glad och mådde bra hela tiden förutom att hon var väldigt trött vissa dagar också. Vet inte om detta var till någon hjälp men aja haha<3

Reply
Emma

Har själv hund och det är verkligen något av det bästa i livet. Den ovillkorliga kärleken en får oavsett vad, sällskapet som alltid är där, att promenera i alla väder, men framför allt alla gosiga stunder. Det gjorde ont i mig att läsa detta. En stor krya på dig kram till Mani<3

Reply
Lina

Gällande bra foder så skulle jag rekommendera färskfoder som är 100% naturligt råfoder (inget spannmål/utfyllnad), t.ex. Mush Barf. Skall dock tilläggas att vissa hundar har svårt att byta till helt spannfria foder pga. Avel och ätit det hela livet medans vissa mår mycket bättre av det. Jag har gett min hund detta foder pga. Klåda i huden och han har svarat mycket fint på det. Lycka till❤️

Reply
Kenza Z

Kenzas svar: Mani har ätit Mush i ett par år nu och han älskar det och mår så bra av det, men nu känner vi ju att vi behöver byta till leversnäll torrfoder istället… :/

Reply
Evelina

Alltså Mani <33 Är ju seriöst mer pepp på en meet and greet med honom än med NÅGON annan!

Reply
Millan

Man blir varm i hjärtat av er kärlek till Mani! Har själv ett husdjur som är villkorslöst kärlek. Lycka till och stor kram

Reply
Victoria

Min katt på 9 år fick också plötsliga problem relaterat till levern! Med understödjande behandling, medicin och anpassat foder så blev hon bättre. Det är alltid svårt när djuren blir äldre. Hoppas allt blir bättre från och med nu! ✨❤️

Reply
Denise

Hoppas allt är/blir bra med honom, stackars liten 😕 han är en så stor del av dig för oss läsare, tänk att det blir så.. Han är viktig helt enkelt den lilla skiten 💛

Reply
Kim

Om han har fått barf så är det ganska enkelt att anpassa det så att det blir snällare för levern – omättade fettsyror är rätt viktiga. Se till så att köttet inte är för fett och ge kolhydrater i form av ris, nudlar, (söt)potatis och grönsaker. Inga inälvor.
Rå äggula eller hela hårdkokta ägg, kvarg eller keso (välj varianten med mindre fett) och kött som kalkon, kyckling, får eller mager nötkött fungerar bra.
Levern är det som oftast tar stryk först, det är läskigt men det vore värre om det var t.ex. njurarna (då levern kan återhämta sig rätt bra).
Maskros, vitamin c och b12, aminosyror och mariatistel är bra tillskott i maten.

Jag håller alla tummar jag kan hitta att lillskutten återhämtar sig snabbt :)

Reply
Isabelle

Hej!
Har själv en liten skrutt så vill bara försöka hjälpa lite angående hur han mår när ni är påväg till veterinären. Vill bara säga att han kan mycket väl bli nervös för att ni är nervösa. Han vet ju inte vart ni ska så troligen apar han efter och speglar era känslor.. Ville bara ge ett tips om det kan få honom att må lite bättre. Att man gärna blir lite “mammig” på det gör att man då kan riskera att uppmuntrar beteende att bli nervös. Man klappar och ger uppmuntrade ord. Kan då ses som, jaja va nervös, jag förstår att du är det “klapp klapp” och gärna godis.

Nu kan jag ha helt fel om Mani och vad som sker (har ju ingen aning egentligen) men det är bara något jag vill tipsa om då jag själv insett att jag agerat lite missvisande mot hundar på detta sätt.

Håller tummarna för att allt går bra! <3

Reply

(Your IP-Address will be registered. Comments which are seen as offensive towards me or people close to me will be deleted. Spam and link-filled comments will be removed.)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*