MONTENEGRIN PRIGANICE
Approx 20 priganice:
3 dl water
6 dl flour
50 g yeast
1 tsk/tsp sugar
1 tsk/tsp salt
1 msk/tbsp rakija (brandy works too)
Rapeseed oil
Som lovat, här kommer receptet på Aleks priganice! Finns olika namn för dessa “munkar” men i just Montenegro heter de priganice. :-)
Häll upp vattnet (ljummet) i en stor skål. Häll i socker och smula jästen. Rör om tills jästen löses upp. Häll i salt och rakija (varför alkohol tänker ni haha men det är tydligen viktigt för att oljan inte ska tränga in i degen). Vispa i mjölet med hjälp av en sked och rör om. Degen ska vara lite lös och kladdig. Låt jäsa under handduk i ca 20 min!
Häll rapsoljan i en kastrull eller djup stekpanna och värm upp. Forma degen med hjälp av två matskedar t.ex. och klicka i! Fritera på mellanhög värme (vi kör 7 av 9) och vänd på dem då och då tills de får en fin gyllenbrun färg. När de är färdiga, ta upp dem och lägg dem på hushållspapper så att lite överflödig olja sugs upp.
Färdigt!! Servera med vad ni vill. Aleks älskar att äta dem med honung medan jag gillar nutella till. Går även att köra någon typ av sylt. Och ost. Mmmm..
16 Comments
(Your IP-Address will be registered. Comments which are seen as offensive towards me or people close to me will be deleted. Spam and link-filled comments will be removed.)
😋 loukoumades på grekiska
In Albanian petulla! Yummy!
Ser så gott ut! Måste testa att göra detta själv.
Såg den här länken på facebook, är det legit eller någon/något som använder ditt namn?
https://sweden-today.com/KenzaZouiten-DinaPengar_LibraMethod/?cep=v_T3DpVr23Oc-WdnFxk0bXhmqTzm0PKUyp4ckcbbGjdiZ49jT32Dllnd05ouxTC3Tm26n28myuXgHG6MwqNqGH50-Ej3VugJahLH0C5bQR9QI0YkQRSlfiiy-pK5Dm9Zm4QmvlVZO6k3D6bd32zXx-vVQdRH006_lzwMzdTrdSWvZI39qXjvYXvEtiOgeRQTzAq3beqFSDFTPB-n75sVWFRrbuDF70yqaGBgwRj0vBDfVkcTpZPSUrmqYuahkNi-Mb87n-TLYkQAoIULjkYSL1O4UZPbiDKXaE9HvYDhBBPueX_SoilDlKWFzV2Yo7LCWZmy4ddWEOQ1jYCFyL9srDyyOhfgeeIHdbqFfNXR43RdcuohZyPoP5pysNBpt9uYsSRXNqfaVXUq3MRziuCCmPSXTcQ5eeXRvPkICIX3EcJhRYX5uwh10UUFgr0Uhlty&lptoken=159e799c47d1958a50c9&key1=SE-NEW&campaign_id=23844347502170521&adset_name=1&ad_name=1&fbclid=IwAR1AGAXZGXjOWfuJDbH-AkJ8-7vH-ws-v6cNVVDX6w95zpVSiIrWbAhT_Qk&shop=electronicsyour.myshopify.com&path_prefix=/apps/ref1×tamp=1579477749&signature=cd79b18400fb2bc8c4b04f57fbe701d4558f95b311fce1535233e99268032903
Kenzas svar: Nej det är en bluffsida och en bluffartikel. Har anmält flera gånger men tas inte ner. :/
Looks so yummy!
Mireia from TGL
https://thegoldlipstick.com/
Hos oss i Kroatien heter de “Fritule” och vi strör bara över florsocker – SÅ JÄKLA GODA!!
Försvinner alkoholen när man friterar dessa? Som det gör när man lagar mat med vin typ?
Är gravid men de här munkarna ser ju helt gudomliga ut!!! Villhöver!
Kenzas svar: Hmm jag är inte säker på hur det funkar, men det är ju bara 1 msk i så det blir ju ytterst lite i varje munk! :-)
Cecilia du kan skippa alkoholen helt och hållet. Jag har aldrig gjort dom med alkohol i :)
Som någon annan sa så heter det fritule på kroatiska.. Min mormor river i apelsin och citronskal + lite av saften i smeten , så sjukt gott 👌🏼
How lovely!😍 Thank you for putting the recipe on your blog.
Hugs from Montenegro!
Hej!
Måste det vara just den spriten eller går det bra med vilket som? 😁
Mvh Elin
Looks delicious! :)
Hey Kenza. Thanks for the recipw. Just one question. How do you measure 6dl of flour? How much in gram?
Thanks . I love your igram
Jätte gott:)