• header

Bilder från Langa

Här kommer mina bilder från Langa! Måste varna för att vissa kan vara lite starka. Jag kommer även att skriva lite under bilderna, för att berätta lite om det vi fick se & lära oss.

Några av er undrade vad befolkningen där tycker om att det kommer in turister och fotograferar dem. Såhär är det, en av anledningarna till varför vi valde att åka med Nati från Siviwe tours är för att han är därifrån, född där och bor där fortfarande. Han känner folket där, är otroligt omtyckt av alla och pengarna han får går inte bara till honom.

Turisterna har med sig leksaker & godis till barnen och så även vi. Det var OTROLIGT uppskattat! Och självklart lämnar man även pengar här och där, som tack för att man fick komma och titta in. Man köper i deras butiker och bidrar även så med pengar, men det viktigaste är att man visar resten av världen hur det ser ut på andra sidan motorvägen. Motorvägen som skiljer de rika från de fattiga, de vita från de svarta.

När det gäller att fotografera så frågar man självklart först, men de tycker bara att det är kul och gladast blir de när de får se bilden efteråt. De skrattar och skriker “one more, one more!”

Två små pojkar hjälper pappa att bära

Såhär ser de finare affärena ut, de andra är bara små luckor i ett skjul

I dessa gula plåthus, som har två dörrar var, bor det 2 familjer i varje (varje familj består av mamma, pappa samt 2-4 barn= Skjulen är inte många kvm stora, men de tränger ihop sig och samsas. Månadshyra per familj: 20 rand, ca 20 svenska kronor. Många väljer att bo här för att spara pengar och en dag kunna flytta upp till medelklass-husen, vilket är “hostel” där de trängs med ännu fler familjer. Berättar mer om det nedan.

4 glada pojkar poserar

Ryktet gick snabbt att vi var där och alla barnen kom springandes!

Små shops.. Här gick vi in, i ett av samlingsskjulen där ett gäng herrar satt och delade på öl.

Vi slog oss ner med dem och smakade på den lokala ölen. Alla sitter tillsammans och så får hinken gå från person till person.

Kvällens middag.

Kvinnorna här gör i ordning fårhuvudena, bränner bort ullen, för att sedan sälja. Färgen i ansiktet har dem för att inte bränna sig. Kvinnan som inte har färg i ansiktet var full med brännmärken.

En liten flicka kom och ville lyssna.

Fota mig fota mig!

Low class är i plåtskjulen, detta är ett steg högre. Här bor man i hostel med andra familjer. Man delar toalett m.m. I detta rum bor 3 familjer. På kvällarna läggs det ut madrasser på golven till barnen. Bor man i skjulen strävar man efter detta, bor man här strävar man efter en egen lägenhet. Det är inte omöjligt, och folket har hopp!

I det “finare” området av Langa.

Bara några tiotalsmeter från husen där de med lite mer pengar bor finns ännu ett område med små skjul. Här finns det inte mycket att leka med, man tar vad som finns.

Ser ni de gröna dörrarna? Det är toaletterna. Dassen. De som bor i skjulen har varken vatten eller toalett hemma, så här går de på toaletten. Några, framför allt unga par, väljer att bo i skjulen trots att de har råd med lite “bättre”, för att här får de vara ifred tillskillnad från i hostel där de bor med andra familjer.

Två barn poserar glatt!

Den här mannen är en av många som bor i skjulen bakom.

Som hundägare gör det alltid lite extra ont att se hundarna, men folket försöker hjälpa dem så gott det går med mat

One pose!

Mmmmm vad gott med godis!

Lekande barn

Här hämtar man vatten

Världens sötaste pojke

Två vackra flickor. Nu vet jag inte om dessa flickor bodde i plåtskjulen, men trots att familjerna här bor väldigt smutsigt så är de alltid noga med att barnen ska ha hela och rena kläder på sig. Och självklart, gå i skolan! Det är prio 1 här, alla barnen måste gå i skolan.

Smälte lite!

Alla ville säga hejdå när vi skulle åka!

430 Comments

Nora c

Hej kenza :) tkr din blogg är jättebra, läser den minst en gång om dan, tycker det är kul att du skriver om många olika saker, mode, resor, mm. Fortsätt så!!

Reply
Medina

Hej Kenza! Jag kan inte med ord beskriva hur mycket jag älskar dessa bilder på barnen blir otroligt glad när jag ser de men samtidig tårögd när jag ser att människor har det så svårt i världen men fortfarande ler och ser livet positivt. Helt klart dina bästa bilder på bloggen. Kram ;)

Reply
jessica

Åh man blir tårögd av att se bilderna! Så himla fina människor, sorligt att de ska behöva bo sådär medans vi i sverige klagar på hur vi bor och massa andra i-landsproblem.. Men man ser verkligen hur det glimtar i deras ögon och att de tror på att det kan bli bättre, hoppet finns där. Det är så fint.
Sånt här får en att tänka om i sitt vardagliga liv.. En dag tänker jag också åka iväg till en liten by någonstans i afrika. Inspirerande är bara förnamnet!

Reply
Helena

Blir helt mållös. Tänk att det finns människor som lever så.
Jag ska en dag, åka till ett ställe där folk har dåligt ställt och så ska jag hjälpa dom. Men både mat, kläder, hälsa, skola osv osv. Ett mål i livet jag har innan jag dör!

Reply
loveyou

HAHAHA pojken på den näst sista bilden liknar Chris Tucker! :)
Vad gullig du är mot barnen Kenza!

Reply
Emma

wow, uppskattar att du visar resten av Sverige detta. Känns i hjärtat när man har egna barn. Skulle va kul/intressant att läsa mer om andra delar av världen i din blogg…:)

Mvh Emma

Reply
L.

Där var ju Både vuxna och barn som inte täckte axlarna ens? :o eller det kanske inte är lika “viktigt” för dem som de som bor på de rikare ställena?

Reply
Emelie

Gud vad roliga att du skriver om här inläggen, du får till det så bra! Så fruktansvärt fint. Och sorgligt. Hoppas också ni har en bra resa!

Reply
Mimster

Kenza,
det här var absolut det finaste inlägget du skrivit hittills! TACK för att jag fick vara med och uppleva detta, och om jag nångång åker till Sydafrika ska jag banne mig besöka Langa. Jättefint att ni på er semesterresa tog tid åt er att ge glädje åt dem som inte alltid har det så bra. Tack igen.

Reply
linus

vilket inlägg, jag avlider… :( du borde svämma över av känslor! vilken helt fantastisk upplevelse ni får vara med om där borta, trots att det är hemskt! sug in så mycket ni kan tills ni inte orkar mer!

Reply
Sara

Vilka underbara bilder! Härligt att få “ta del” av det hela, vanligtvis är det ju bara något som man läser i en bok vid en skolbänk och då känns det inte alls som verklighet.

Reply
sly

fint. men lite mer kunde du väl tänka innan du drack ur samma hink som de andra. hej sjukdomar o hej hepatit!

Reply
Jane doe

kenza jag hoppas du brinner i helvete för ditt egoistiska beteende, tror du att det var en dag på Zoo eller vad ville du uppnå? Du har inte ens läsare som intresseras sig för sådant, de 14åringarna är inne på din blogg för att få kläd råd och göra reklam för sina egna bloggar på köpet. Ville du verkligen hjälpa hade du låtit detta i vetandes händer, blir inte rörd av ditt inlägg snarare arg och äcklad för att du försöker framstå som att du hjälper när du endast gör detta för säker privata skäl eller höjja läsar statestiken. Behöver du visa att du har det bättre än andra kom och gör det med folk i din nivå här i sverige, ge dig inte på oskyldiga barn på det sättet. Önskar dig allt ont i världen, Du är en bluff punkt slut!

Reply
frida

så jävla bra bilder!!!! visar verkligen hur andra har det, du gjorde det så verkligt! det är du som knäppt korten och det visar något helt annat och man inser verkligen hur de tär. MYCKET BRAAAAAAAAA!

Reply
D.S

Att du berättar och framförallt visar bilder om denna plats, om dessa platser, som så många blundar för, är guld!

det finns så många ungdomar där ute, även i min ålder (är 19) som inte har en aning om hur verkligheten i omvärlden egentligen ser ut. Och eftersom många läser din blogg, äldre som yngre, är det ett bra sätt att uppmärksamma verkligheten på.

Reply
FASHIONISTA - BLOGGAR OM MODE

Jättefina bilder! Bilderna får mig att uppskatta det jag har, men det gör så himla ont i hjärtat att de lever så trångt.. trots allt uppskattar de det som finns och de gör det bästa av situationen. De är så otroligt starka och de har stora drömmar och jag hoppas på det bästa för alla där ute i världen. Bilderna på barnen får mig att smälta lite..

Jag vill gärna åka till Afrika och arbeta som volontär i framtiden!

Reply
charlotte

vilka fina bilder!! smälte lite jag också. vilka otroligt vackra och fina människor det verkar vara….

du är en så bra människa kenza som tar dig tid för sånt här också, jag menar, du skulle kunna skita i det och bara ligga och lapa drinkar hela dagarna, men man märker att du gör det här för att du verkliugen bryr dig, och det är så himla bra, det visar att du har ett bra hjärta och att du är så äkta!!

finns det någon möjlighet till att hjälpa de här människorna i form av välgörenhet eller så?

Reply
Art By Tina - Konst & Fashion

Tack för att du delar med dig av dina upplevelser. Härliga foton – även om många får mig att undra varför världen ska vara så skev. Men å andra sidan tror jag att många är lyckligare än vad många som har det bättre ställt är. Deras leenden ser inte det minsta fejkade ut. Uppskattar helt andra saker. Jag har jobbat ihop med ett gäng tanzanianer, dansare – och vi (mitt jobb) skänker pengar till dom varje månad och gör insamlingar så att deras familjer ska få det lite bättre – deras tacksamhet är enorm. För en svensk medel-månadslön kunde en av killarna köpa mark + bygga ett helt hus – något som aldrig hade varit möjligt annars.

Reply
Sophia

Du är inge mer än patetisk kenza. Du tror lite väl gott om dig själv. Var mer försiktig, förstår du väl att du ite kan sitta ner och dela på en hink öl med dem. Visst du vill visa din respekt men dom har sjukdomar kenza! Och dt är inte dumt av mig att skriva så för det har dom. Dom blir jäte glada av att du dricker med dem men de får inget ut av att berätta för dig att de har sjukdomar. Du behöver inte alltid försöka spela så god kenza, lägg nu ner! Stödj dem ist genom rädda barnen och bli fadder till någon!

Reply
Amanda

Jag har alltid facinerats av sånt här, alltid tyckt att barnen är vackra och hade velat hjälpa dem så mycket mer än vad man faktiskt kan.
Det är otroligt fint att du visar allt detta, visar hur det faktiskt ser ut/går till runt om i världen och vilka kontraster det är. Efter jag sett detta har jag skapat mig ett nytt drömresemål, tack för det fina inlägget Kenza!

Reply
nenaa

Det är så beundransvärt det du gör Kenza. Helt seriöst, att man som du på sin semester gör något så fint så omtänksamt, det får en och få hopp om männskligeheten igen. Jag har inte världens pengar jag har en genomsnitts lön på max 15 tusen varje månad men har alltid sen jag varit ett litet barn, jag och hela min familj och resten av min släkt alltid lagt ihop en samma VARJE månad och skickat det till de behövande. Det känns så bra och göra, önska att många fler gjorde så här. Världen hade mått så mycket bättre. Skönt och se att du är en av de Kenza, du har växt i mina ögon.

Lightsdown.devote.se kika gärna in.

Reply
Jessica

Vilka otroligt fina bilder!! Om det är möjligt kan ni ju försöka framkalla där på plats och ge tillbaka till familjerna, de kanske inte har så många bilder på sina barn och området. Hoppas ni fortsätter att upptäcka och njuta av resan!

Reply
Evelina

Man blir verkligen helt tagen av att folk kan bo så jäkla dåligt! Här sitter jag och klagar på att vår toalett läcker några droppar vatten medan de lever på det viset! Det är ju sorgligt, skäms på mig :(

Reply
Elizaveta

Gud vad hemskt, satt och grät när jag såg skjulen, tänk hur bra jag har det egentligen och ändå vill jag ha det bättre, tanken slog mig att dessa barn skulle vara överlyckliga att bo som jag gör (vilket inte är dåligt alls!)

Kram

Reply
Cecilia

fint av er att inte bara åka dit för att sola och bada utan även för att se hur folk faktiskt bor i olika delar av världen och hjälpa dem!

Reply
elin

hej kenza! du har en grym blogg!!!! men vad tycker du, är det försent att köpa en vanlig svart skinnjacka nu?

Reply
Mikaela

Vilka underbart vackra bilder. Sorgligt att det är så stora skillnader i världen men det glädjer mig att se att de tar hand om och bryr sig om varandra. Skulle också vilja göra en sån resa!!

Reply
Kjersti

Ser ut som om dere har en fantastisk reise. Skulle ønske jeg selv var der for å glede alle de barna. Tenk så fornøyde de er, selv om de ikke har ipad, iphone, mac o.s.v.

Reply
Olivia

Så fint gjort Kenza! Fler borde vara lika generös som du!! :) Det får en verkligen att vilja åka dit bums och hjälpa dem där borta! Går inte att föreställa sig att det faktiskt är så, att en 15 min bilfärd bort så ser det ut såhär…

Reply
angelika

Lånade en bild och skrev om detta i min blogg. skrev såklart att bilden var din osv, men hoppas det är okej? vet inte vad du tycker om att andra lånar dina bilder, men tänkte att jag skulle skriva det ändå :)

Reply
Jenna

Som småbarns förälder och hundägare dör man lite i ett sånt här inlägg, vilket är bra! Man reagerar och vill ju hjälpa till och också dela ut pengar och godis! Trevlig semester!

Reply
Fia

Underbart att se de fina och vackra barnen som håller hoppet uppe trots omständigheterna. Jag åker själv till Indien om tre veckor för att volontärarbeta/praktisera på en skola för fattiga barn i Indien i tre månader. Jag hoppas kunna få lika många nya insikter och nya lärdomar som ni fick genom denna upplevelse. Tack för en läsvärd blogg!

Reply
fanny

åh det är så kul att se att du engagerar dig Kenza! Skulle vilja höra lite mer om dina tankar och hur du upplevde att se allt detta!

Reply
anna

WOW!!!! snacka om att fånga ögonblick! jag blev alldeles rörd av detta inlägg.

Reply
EB

Vilka otroligt fina bilder Kenza, de måste ha varit en upplevelse att få se hur människorna bor.

Reply
Elena

Vad otroligt vackert skriver och komponerat av dig Kenza, är riktigt tårögd och rörd!
Tänker på mina kusiner som bor i Sydafrika och om vilka historier de berättar när vi ses. När du skrev om hur viktig skolan är för dem kom jag tyvärr att tänka på någonting min kusin berättat som jag gärna vill berätta för dig. Skolsystemet i Sydafrika är osannolikt nog fortfarande uppdelat mellan “svarta och vita” – så otroligt idiotiskt och förundrande! De barnen med vit hud har ett betygsystem medan de mörkare har ett annat och detta gör att de har olika möjligheter att komma in på universitetet – de vitas betyg går före i kön. Blir så arg när jag tänker på det!
Du är så bra som skriver om det här, det är en stor insats att upplysa läsarna så som du gör! Hoppas ni får det fint er resterande tid i landet! Kram!!

Reply
michelle

tycker de e fint av dig som storbloggare att inte bara åka iväg på semester utan at ha ett syfte och ett göromål under semestern. Och framförallt testa på hur de äter, och bidra till andra lycka :)

Reply
Josephinewestling - Mamma till Vira

gud va underbart av att se detta. (underbart kan tyckas?) men jag blir så glad av att se hon glada och lyckliga dom blir när ni kom dit.

Det är viktigt för oss att se hur andra folk har det och jag skulle gärna vilja åka till ett sånt här ställa själv och hjälpa andra!!

Och så fina bilder det blir. blir en helt annan mening med bilderna, finns en historia bakom bilden.

KRAM

Reply
sofia

Jag tror inte du inser hur komplicerat allt är i sydafrika. Jag har varit där 4 gånger och gått i skola där och min mamma har arbetat i Cape Town i över 8 år. Du får det att framstå som att de svarta är de fattiga, och de vita är de rika. Men så är det inte alls. De vita blundar absolut inte för hur situationen är med de fattiga. (och alla i Langa är inte fattiga heller) Det är så otroligt mer komplicerat för att ta här i en kommentar, men jag blir rädd när du uttrycker det på ett sätt som inte alls är situationen i Cape Town, när du har 140 000 läsare varje dag och de får fel insyn hur det är. Vi lever i 2012, inte på 60-talet då allt var skiljt mellan vita och svarta. Men det är inte så längre. Landet har kommit otroligt långt på bara några år bara för att ALLA försöker hjälpas åt, inte bara de på ena sidan motorvägen. Och glöm inte att det är svarta personer som har makten idag

Reply
Frida

Oj vad mycket det finns som man “blundar” för.. Väldigt fina bilder och väldigt intressant att läsa om det här iaf! :)

Reply
janina

Härliga bilder Kenza! Det är ju omöjligt hur alla små barn ser så glad ut! Och verkligen det är de, fast de har typ ingenting. Jag började tänka hur bra allt är med mig.. Alla kläder, smink och skor jag köper.. oj då.. men ha det så bra där ! :) kram

Reply
Johanna

Åh, känner igen mig lite från indien. Trots att man knappt har pengar till hus och mat ser man alltid till att vara ren och vacker!
Och trots att de inte har så mycket känns det ibland som att de är lyckligare än vi…

Reply
annapanna

Det som förvånar mig att det finns folk som INTE vet att det ser ut såhär. Trodde det var självklart för alla, men tydligen inte.

Reply
A.

Så hemskt att det finns människor som har det så!! Och så fint att man ändå försöker hjälpa varandra, nu t.ex när ni besökte och gav saker till dem. :)

Reply
Tilda

Åh, ni gör ungefär exakt samma resa som jag och min familj gjorde för ca 5 årsen (jag var 12 år). När jag ser era bilder så känns det som om jag är där igen.
Jag vet exakt vilken resa ni är på, och är riktigt avundsjuk. Skulle så gäran åka dit igen, för att uppleva allt en gång till.
Ha en superbra resa fina fina Kenza, kram!

Reply
Nadja

Sjuk värld vi lever i och ännu sjukare att världen inte hade fungerat om alla levt som vi i västvärlden gör.
Så vackra barn och riktigt fina bilder.

Reply
emmy

ååh.. vad rörande bilder!! Att de lyckas hålla hoppet uppe, de är ju hur starka som helst. Och vi går och klagar på skolmaten osv.. Det är sjukt!
Så söta allihopa är. Jag är sjukt glad över att jag skänker pengar till dem varje månad. :)

Reply
martina

gud vad bra vi har det.. hoppas att det kan bli bättre för dem där borta!
härligt att se att de iallafall har rena och fina kläder och att de får gå i skolan!
underbara bilder :)

Reply
Ann

Why did you not stay at the Langa Ma Neo’s Bed & Breakfast while being in Cape Town as you would have really helped the economy more and shown solidarity with the majority of South Africans? Why did you choose to stay at the expesive hotel run by rich whites in the white area?

Reply
hej

Åh det är en dröm att få hjälpa någon även om det är godis elr nåt annat litet så finns det nog inget bättre än att få ge nånting till någon som uppskattar det, bra jobbat!

Reply
Sanna

vilka otroligt vackra bilder, starka men väldigt vackra.
Man bör komma ihåg att alla inte har samma förutsättningar som oss här i sverige och man bör hjälpa till så mycket man kan anser jag

Reply
Alisa

Mkt fin inlägg & bilderna berörde på alla sätt och vis, glädje som sorg. Jag själv var i Sydafrika i Feb-Mars 2011 men var i Durban, Johannesburg, Welkom & andra mindre städer. Min farbror bor där med sin familj (mina kusiner), närmare sagt i fristaden Welkom. Där är det likadant, en motorväg som skiljer åt de två “världarna”. Det var skrämmande & tog verkligen tid att få in den enorma segregationen. Men inte bara bland boendet men runt om, i butiker, skolor & service yrken. Man ser skillnaderna så otroligt mycket. Men trots allt detta var resan till Sydafrika den bästa resan jag gjort i hela mitt liv & ett land som satte sina spår i mitt hjärta’& minnen för evigt!

Reply
Olivia

det är så fint att se allt du gör för andra! börjar nästan gråta när man ser bilderna, de är så söta och glada, samtidigt hemskt att veta hur de har det..

du är sjukt inspirerande, kram!!

Reply
linns beautybox

Kontinenten afrika ligger väldigt varmt i mitt hjärta på alla sätt och vis. Särskilt sen jag volontärade på ett barnhem i Tanzania förra året.

Jag avskyr folk från Sverige och andra i-länder som åker till afrika för att “uppleva kulturen” men som inte ens kollar över staketet på hotellen dom bor på. De som går på safari men inte bryr sig om de som jobbar på safarin. De som helt enkelt blundar för all misär sin finns i olika afrikanska länder.

Jag trodde du skulle göra likadant. Ta vackra bilder från paradisstränder, safarin med häftiga djur och åtskilliga resaurangbesök och outfits. Tack, Kenza, för att du bjuder med dina läsare till misären i Sydafrika, både idag och när du besökte stranden och bjöd drogade 10åringar på glass. Tack för att du utnyttjar makten du faktiskt har! <3

Reply
cia

Shit va ont det gör att se korten. Men du gjorde en bra gärning. Kan tänka mig att ni fick ett annat sätt att se livet på. Måste gjort jätte ont, men ändå lycka att se dom bli så glada för lite.

va rädd om dig.

Reply
daniella

Oj vilken upplevelse det måste ha varit att få åkt dit och sett hur allt ser ut i verkligheten. Helt sjukt vad världen är orättvis.. man tänker inte ofta på att folk bor verkligen sådär. Så sjukt fina bilder! Diggar verkligen bilden på alex och den söta ungen ;) Ha det bra, kram!

Reply
Dixi Wonderland

Finns inga ord egentligen.
Man blir berörd men samtidigt gör de så otroligt ont i hjärtat över att se hur bra vi faktiskt har de. Jag personligen älskar människor som är riktigt mörka i hyn, nästan svarta. Tycker det är så himla fint men blev lite paff för vet ju att du har blivit riktigt brun men på den bilden med dig och två barn såg du lika blek ut som jag är nu haha. Tycker det är så himla bra gjort av dig att du delar med dig av sånt här i din blogg!

Reply
Natha

Hej. Har läst din blogg ända sedan du var “okänd”, och du slutar aldrig att imponera på mig. Du är en av få bloggare som faktiskt tar fram meningen med livet. Detta inlägg berör nog fler än du anar! Ha de bäst!

Reply
Johanna

Otroligt hur människors liv kan vara så olika…Lider med djuren oxå, korkade människor som avlat fram dom och släppt ansvaret (nu menar jag inte endast de fattiga människorna, tror mycket väl att hundar och andra kommer från de rika städerna!!).

Reply
JM

Du är en fantastisk person! Det är inte många som skulle göra denna utflykten som du gjorde, frivilligt på sin semster. Och jag skäms när jag själv tvivlar på om jag hade kunnat hantera det. Jag är väldigt imponerad, och det är inte enbart sorgliga bilder du visar upp, utan också glada, fina människor!

Reply
Carola

Vilka starka bilder och vilken upplevelese både på gott och ont. Så fantastiskt att du ger så mycket av dig själv och det du har, du verkar så otroligt generös och ödmjuk Kenza!
Finns det någon organisation just där som man kan skänka pengar till, så man vet att det kommer fram ordentligt?
Man vill ju så himla gärna hjälpa till och det är så otroligt lite som krävs för tt faktiskt försörja en hel familj under en månad!
Jag ska själv till Kapastaden i år då min syster flyttat dit, jag hoppas på att kunna göra en liknande resa som du och inte bara se det “lyxiga” som det lätt blir där.
Ha en fortsatt underbar resa nu…

Reply
Olga

oh sweet baby Jesus. Kenza this is so amazing!!!
Precious little kids… I really respect and look up to people who do these nice things..visit them, hang out with them and even give something to them. it is truly amazing!! Bless you! :)
i cannot really afford going abroad to Africa but i also from time to time visit the local orphanage and retirement houses and stay with them for a bit- talk, play, have lunch and when i can bring toys, sweets and books for older people. because, pardon my french, but i and my friends have tons of crap at home which we do not really need but these ppl would die for!

p.s. and the photos are really pretty!! :) i love the purple dress on one girl hehe
p.p.s I WOULD LOVE to try that BEER. omg yes!!!

Reply
Linda

Var det inte svårt o veta/välja vem man skulle ge och hur mycket. för kan ju tänka mig att det inte gick att ge alla.

Reply
Mambo

My god! Vilka STORA ögon på pojken, men du med så mycket pengar. Kan inte du beställa in en lastbil fylld med mat, förnödenheter osv. Tror det skulle bli ett minne att ha förevigt för dom, “an angel has been sent to us!!”

Reply
Sandra

Hemskt å se. Sjukt att man ibland klagar på att man inte har en ny klänning till helgens fest.
Man får sig en funderare!

Reply
ida

Precis som när jag var i Afrika. Det var inte så illa som man trodde. Alla var glada och levde sitt liv efter det man hade. Dom klagade inte för dom visste inte hur det var att ha det bättre.

Reply
Paulina

Jag beundrar verkligen dig Kenza! Inte alla som skulle göra dethär under deras egen semester :)

Länkade till det här inlägget från min blogg, du har fotat riktigt snygga bilder :)

paulinaleaheldine.blogspot.com/2012/01/tank-att-fa-hjalpa.html

Reply
sofia

Åh, gud vad mycket ni får vara med om. Måste vara otroligt “häftigt” att se, men det måste vara rätt jobbigt också. Vi har det bra i Sverige kan man ju lugnt säga.
De är så fina.<3

Reply
Wolfie

tack så mkt för du vågade lägga upp detta på din blogg o berätta!
Det var sjuuuukt intressant att få läsa om ‘den verkliga’ Langa.

Reply
Emelie

Naw! Va söta små barn! Men det är ju samtidigt hemskt att det finns människor som lever så här!
Jag vill själv besöka sådana här ställen!!! =)

Reply
Minna

Kenza. Blir så glad över att se människor som bryr sig. Att du och Aleks verkligen tar er tiden att åka ut till verkligheten. Man känner sig ledsen och otroligt maktlös. Verkligen maktlös. Men glädjen finns där och hoppet finns där.
I två månader arbetade jag som volontär i Ghana. Jag fick se mycket hemskt och fick uppleva många obehagliga saker. Men också så mycket vackert, fint och underbart. En resa som jag är så sjukt glad över att jag gjorde. En resa som alla människor borde göra. En riktig utmaning för sig själv.
Bloggade lite där nere, kanske kan va kul att se lite bilder o så. Checka gärna, minnaghana.blogg.se
Och som dom hade sagt:
God bless you !

Kram

Reply
Anna

Jag tycker det är hur bra som helst att du lägger upp bilder och skriver om hur det är där, med tanke på att du har så många som läser detta så är det ett jättebra sätt att visa alla hur det är så mer och mer börjar skänka pengar dit osv… Vi lever här och klagar på minsta lilla sak medans dom knappt har någonting men ändå är glada över det dom har!

Reply
Sandra

Det är spännande att du åkt på en mer äventyrlig resa den här gången istället för en klassisk sola/bada/festa resa ! Det känns fint att du tar dig tid att ta upp sådana här frågor, och visa upp hur det ser ut inifrån ! Tack för det !

Och så måste jag fråga, vilket säkert låter löjligt, men är ni inte oroliga för aids?

Kram

Reply
niki

Så fint att du skriver om sånt här och inte om ert liv på stranden och yada yada. Det här ju såna här bilder som är intressanta, det är bra att du visar sånt nu när du har så många läsare och allt.

Reply
fanni

“jane doe” jag spyr när jag läser det du skriver, varför så jävla misstänksam? inse att det finns personer som är fina på den här jorden också. mycket finare än vad du är dessutom. usch

sjukt vackra bilder Kenza!

Reply
Sofia

“Postat av: Jane doe

kenza jag hoppas du brinner i helvete för ditt egoistiska beteende, tror du att det var en dag på Zoo eller vad ville du uppnå? Du har inte ens läsare som intresseras sig för sådant, de 14åringarna är inne på din blogg för att få kläd råd och göra reklam för sina egna bloggar på köpet. Ville du verkligen hjälpa hade du låtit detta i vetandes händer, blir inte rörd av ditt inlägg snarare arg och äcklad för att du försöker framstå som att du hjälper när du endast gör detta för säker privata skäl eller höjja läsar statestiken. Behöver du visa att du har det bättre än andra kom och gör det med folk i din nivå här i sverige, ge dig inte på oskyldiga barn på det sättet. Önskar dig allt ont i världen, Du är en bluff punkt slut!”

Ledsen att säga detta “Jane Doe”, men det är du som borde brinna i helvetet när du skriver som du gör. Som hon förklarade så frågar man om man vill ta bilder, och rätta mig om jag har fel, men människorna på bilderna ser ut att tycka om att bli fotograferade. Och jag tror Kenza ville uppnå annat än att säga att hon var på “zoo” som du så fint kallar det.
Jag är 17 år, inte 14. Jag läser inte denna blogg för att göra reklam för min blogg, för det har jag ingen. Jag läser bloggen för att den intresserar mig och det som skrivs här är vettigt. Och detta inlägg berörde mig. Så bara för att du är en sur liten bitterfitta som är avis för att andra upplever saker så behöver inte du sitta bakom en dator och klanka ner på folk du inte ens känner. Och jag tror Kenza hjälper folk i nöd mer än vad du tror. Och även om hon inte skulle, på vilket sätt är det din ensak och vad har du för rätt att kommentera det? Den största bluggen är du. Goooosh, you need sex, dude…

Reply
Paz

Hej Kenza,
Ville bara säga, vilka fantastiska bilder!!!
Man blir berörd!
Verkligen vackert!!!

Tack för en snygg och bra blogg ;)

Reply
Astri

Det är lätt att trampa i klaveret när man gör en sånhär resa till fattigare delar av en stad. Man ska passa sig riktigt noga om man är en offentlig person (som Kenza) att ta upp dessa saker för andra att beskåda.
Minns ni vilket ramaskri det blev när kronprinsessan klappade en kvinna, ensam med flera barn, från en fattig by i Afrika på huvudet?

Man ställer sig frågan.. Är det besök av sympati? Eller av äkta intresse för verkligheten?
Hur mycket av pengarna från de 1000 kronorsshortsen unga flickor köper av Kenzas märke går till att bygga upp ett trasigt samhälle? Hur mycket av reklaminkomsterna går åt till svälten på Afrikas horn?

Jag blir glad när jag ser människor med rikedomar ge en beskärda del till de personer som inte har rättigheter nog att få leva på en anständig lön för ett hårdare arbete än vanliga arbetarklassen i Sverige.. Hur många som ger en slant av sin rikedom kan alltid diskuteras.. Men det är nog därför jag blir så glad över de sällsynta tillfällen någon ger pengar dit de behövs.

=)
Livet är orättvist så länge vi låter det vara det.

Reply
Linnea

Åh, jag känner att jag verkligen vill hjälpa till!! Åka dit och ge barnen en massa godis och vatten och ge alla en liten summa var! Du är underbar kenza!

Reply
Venessa/Rodger

Så fint du kunde gøre dette før att påminna oss om verkligheten som finns! Kram

Reply
nanna.

Bilderna är rörande vackra på något vis. Jag ler fortfarande åt att du gör såhär, att du vill se det här, att du vill dela med det här. Du som faktiskt kan göra det här, att du vill. Jag ler!

Reply
Louise

Du är så bäst, vilken förebild du är människa!

Nu vill man bara starta ännu en hjälporganisation för alla dessa människor. Dem verkar ju dock vara lyckliga och verkligen ha hoppet uppe! Något som är fantastiskt!
Tack för bilderna finaste Kenza!

Reply
Mickis

Det är fantastiskt att du visar hur vissa människor har det, du verkar vara en så bra människa! :)

Reply
Sofia

åh gör lite ont i hjärtat att se dessa bilder :( man tar verkligen för givet allt man har i sverige.

Reply
Matilda

Tänk att alla verkligen inte har det så bra som vi i Sverige. Det är lite sorgligt ändå..:(

Kika in min blogg för att se vad jag skrivit om Hanna W och hur hon beter sig..

Reply
Lotta

Hej! På söndag åker jag iväg på mitt stora äventyr, jag åker till Matanana, Tanzania och ska volontära på ett barnhem i 12 veckor.efter det åker jag över till Zanzibar för lite semester innan jag åker hem, så därför är det extra kul att läsa din blogg dessa dagar! Det blir en sådan enorm känsla och det pirrar i hela magen när jag ser dina bilder, herregud vad jag längtar!

När man scrollar ner så har du lagt ut en bild på din outfit, och jag får en sådan absurd känsla eftersom din nya kavaj kostar lika mycket som ett års kostnad för en familj i ett skjul. Jag kritiserar inte dig, vi lever i olika världar och ska vara tacksamma för vad vi har (för det är ju dom!), men ändå känns det konstigt när man ser ditt inlägg om nya kavajen och sen barn som inte har mer än en tröja var. Som sagt, jag kritiserar inte, fick bara en tankeställare. Hoppas att JAG lär mig att uppskatta mina saker mer under min tid i Tanzania.

Hoppas att ni har en fortsatt underbar resa!

Reply
sandra

Gud så hemskt. samtidigt väldigt ibtressant och man blir så stolt när du tar dig tiden att dela med dig av detta. Tack. nu ska jag donera pengar från mitt csnbidrag denna månaden.

Reply
emmae

vad glad jag blir. av att se detta. att du o din kille gör detta. ni är grymma. jätte härliga bilder.

Reply
Linnea

Det är väldigt fint av dig att använda ditt kändisskap till att göra världen lite bättre :)

Reply
Lila

Vilka härliga bilder och vilken fin resa! Som har ett budskap isig, lite mer annorlunda än charter :) gryyymt!!!

Reply
anonym

Jag vill tipsa dig om denna blogg.. Den här tjejen har inte haft de lätt, jag grät när jag läste båda inläggen

http://www.nej.blogg.se heter den. sjukt stark tjej. Tycker hon är värld all uppmärksamhet man kan få!

Reply
Mari

Jag blir alldeles gråtfärdig när jag ser och läser om vad ni har varit med om. En sådan resa, till ett sådant ställe skulle alla behöva.

Reply
Cissi

Vilka bilder, Kenza! Jag hoppas vi får läsa mer om dina upplevelser där och se ännu fler bilder.

Reply
Malin

Var skeptiskt när jag hörde att ni skulle göra detta besök, men nu är jag av helt annan uppfattning! Detta är bland det bästa (och värsta på samma gång) och mest intressanta jag har läst i din blogg. Fantastiskt att utnyttja denna möjlighet att sprida kunskap till alla som läser din blogg.

Reply
victoria

du kommer säkert inte att läsa dethär, men jag hoppas innerligt att du gör det!! och ta åt dig, varenda ord.

det du skriver och det du gör är så otroligt fint och vackert. jag menar, du tjänar så mycket pengar för att vara i den åldern du är i, och du lägger ner mycket pengar (låter som så när du skriver) åt välgörenheter och goda ändamål. jag blir så jävla glad när jag läser det här Kenza, det blir jag verkligen. för det är många i Sverige, och världen, som inte förstår hur svårt människor, framförallt barn, har det i andra länder. jag själv kommer ursprungligen från ett land där fattigdomen är stor, Filippinerna. människor som bor i hyddor/skjul. barn som kämpar för att få mat. jag såg en gång, två barn, syskon. en liten pojke och en lillasyster som kom fram till ett par turister. pojken stod bakom sin lillasyster och nöp henne hårt i ryggen/rumpan för att hon skulle börja gråta. bara för att dom sedan ska försöka att få pengar till mat eller vad det nu var. världen är så hemsk och det är sorligt att alla inte får den chansen att se hur det egentligen är. hur dåligt folk faktiskt har det.

det jag vill säga är tack. tack för att du gör detta för Sydafrika och världen. du är en förebild för många unga tjejer i min ålder och du har flera tusen som läser din blogg dagligen. då jag hoppas verkligen att många tar åt sig och tänker lite extra noga. för det du skriver stämmer så bra in i många delar av världen. och tack för att du gör detta för mig. du får fram det jag skulle vilja säga i tv-rutan inför hela världen.

Reply
Modemix

Blir alldeles tårögd… Du är så himla fin Kenza, inifrån och ut! Det du och Aleks gör är helt otroligt. Blir alldeles varm…

Reply
tina

Helt klart ditt bästa inlägg hittills!
Blir så berörd över att se detta och önskar att jag hade möjligheten att göra exakt samma sak som ni gjorde där, jag hoppas att de unga som faktiskt läser din blogg blir inspirerad och kanske hinner med att vara volontär någon gång i livet.
Och vad i hela helvetet(ursäkta ordvalet) kan det finnas människor som klankar ner på detta, blir så förbannad att jag inte finner ord, så hemsk kan man bara inte vara. Brinner lite när jag läser det de skriver och hoppas att de inte är sådana på riktigt.
Ha en fortsatt härlig resa!

Reply
Anonym

Missförstå mig inte nu.Det är verkligen guld att ni åkte ut dit, läste häromdan att du köpte glass till några barn, det är verkligen en unik gest! Jag beundrar det och önskar att fler gjorde som du.Men en sak som jag tycker är väldigt konstigt är varför du inte gör så i Thailand eller var som helst utomlands, Det finns fattiga människor överrallt!!! Det finns människor som behöver pengar, mat, tak över huvudet. Varför valde ni att göra det just i Sydafrika? Är det så extremt och inte på samma sätt som i Asien?(Har själv varit i Thailand, vet hur människorna bor där/har det överhuvudtaget där)

Reply
Anna

Sjukt bra bilder.
Kul att du beskrev lite, och det låter på dig som om du vet vad du talar om och är välförberedd på kommande hatkommentarer!!
Go KenZZA :D

Reply
Shiwa Steen

vad fint att ni valde att resa till en sådan plats (bland annat) för att se hur andra har det och för att hjälpa de så gott ni kan. sjukt fint av er! sånt här gör er till bra förebilder! det är så kul att läsa sånt här. skönt att se att det fortfarande finns bra människor. de finns ju, men de blir bara färre o färre:/ men som sagt, väldigt fint av er, man tvivlar verkligen inte på att ni verkligen vill hjälpa andra o så. men ha de så trevligt på resten av er resa!
otroligt bra blogg med fantastisk bloggerska!
kram:)

Reply
Jackie

Jätte fina bilder och så söta alla barnen är! :)
Men så hemskt hur bra vi har det och vi vill bara ha mer medan dem är nöjda med det lilla de har…

Reply
Mimmii

Åååh va fina bilder. Kenza du är underbar människa så underbar du är mot barnen ååh fler som du borde finnas :) keep being you <3

Reply
Jennifer

Det måste ju ha känts så underbart att ha fått hjälpa till med det lilla ni gjorde under dagen! Så uppskattat det måste vara för dem som bor där, speciellt barnen :)

Reply
Melissa

det finns ju rika svarta också i syd afrika? det är också lättare för de svarta att få jobb i syd afrika än de vita… :P Men det är väldigt bra att du skriver om detta man ser hur stor skillnaden är mellan olika människor, vi tar för givet att vi ska få mat och vatten osv :/

Reply
petra

Så varför bor du på ett lyxhotell… Känns lite fel kanske.
Men kul att du gör nåt viktigt än att ligga å sola hela dagarna.

Reply
Josefines.se

DU är en bra person Kenza.Skit i de elaka kommentarerna, kul när människor med mycket pengar skänker till fattiga,fortsätt med de du gör ! ♥

Reply
hanna

Kenza..tror inte du förstår hur mycket du gör när du skriver och lägger upp sådana här bilder. Du är fantastisk och många skall vara stolta över att du finns bland dem och sprider så fina budskap! Jag respekterar dig väldigt mycket fina Kenza! finner inte ord.

Reply
HannY

Jag fick tårar i mina ögon när jag tittade på dessa bilder wallahi kenza du är en sån otroligt vacker människa, jag ber till gud att jag träffar dig någon vacker dag insallah. <3<3

Reply
Matilda

Tack för att du dela med dej!! Ett av de bästa inläggen ever! ;) Hoppas du får en fortsatt bra resa!

Reply
Linnea

Är hundägare och jag får alltid så ont i hjärtat när jag ser alla dessa hundar och det är så frusterande när jag tänker att det är omöjligt att hjälpa alla hundar runtom i världen :(

Reply
Lina

Åh vilken häftig upplevelse! Måste vara så gripande att vara där mitt i allt och se med egna ögon. Jättefina bilder! :)

Reply
Sussie

Jag tycker att det du gör e fantastiskt. Bjuder barn på glass så att dom får en liten stund av lycka dom inte är vana vid. Å besöker å hjälper familjer på din resa, tack för att du delade med dej av detta.

Reply
Hanna

Åh, Kenza, blir tårögd av att se dessa bilder. Att du faktiskt bryr dig och gör dem glada får mig att också vilja göra en insats. <3

Reply
Melinda

Gud vad fint…skulle också vilja fara till ett sådant ställe och hjälpa till och bara hänga med människorna!

Måste även säga att näst sista bilden på pojken..gud vilka ögon och det första jag tänkte var Michael Jackson.. samma ögon..vackra ögon!

Reply
Annie

Gör så ont i hjärtat att se att de finns människor som fortfarande lever som de gör på dina bilder. Men samtidigt blir jag så glad, de är leende på allas läppar och de ser fortfarande lyckliga ut, de glädjs åt de lilla i livet och värdesätter de viktigaste.

Reply
tjohej vad+det+går+mellan+pattar+&+lår!

sånna som kommenterar som tex jane doe får mig att vilja spy.

själv tkr jag det är amazing, hoppas fler får inspiration. fler väljer att åka och ge, och sen blir det som ett litet kretslopp typ. Sen att alla förväntar sig att kenza ska kunna ge alla något, skicka ner busslast med grejer för att hon hr pengar? det är insane, ingen kan göra allt men alla kan göra något.

Reply
sophie

Åh!
Det är jobbigt att se sånt här, när man är i sverige och inte kan göra någonting, än insamlingar..

Jag skulle vilja ge dessa familjer allt jag äger!
Jag vill kunna åka dit och dela ut 1 år förbrukning av tandklräm, tandborstar, kläder, skor, hygien, verktyg m.m ..

Åh, jag vet vad jag ska satsa på nu!
Blir att gå språkkurser, så man iaf förstår och kan prata med goingarna som är så lycklig för så lite!

Reply
hh

Herregud vilka underbart vackra människor! Man ser hur otroligt fina dem är på insidan. Tack för att du delar med dig om dina upplevelser, tack.

Reply
Ebba - Frankrike 12/13

Åå, vad inspirerad jag blir till att följa mina drömmar om att åka till Afrika som voluntär!
Jag finner inte ord för hur mycket jag gillar dig Kenza, speciellt efter er resa i Sydafrika, en riktig förebild är vad du är!
Så kärlek till dig!

Reply
Sylvia!

Många har skrivit att dom tycker synd om deras fattigdom etc. Vilket jag förstår, men sanningen är att majoriteten av befolkningen där i byn är mycket gladare än hela Sverige. Trotts att de brister livsviktiga nödvändigheter är de 10 x lyckligare än vi svenskar. De vi får se i median är inte riktigt the true story, de profiterar mest av deras ”misär”. Alla dessa välgörenhets organisationer har dragit in massvis med miljoner men ändå får vi aldrig se förbättringar? Vart går pengarna till egentligen? Median vrider och vänder på saker och ting as always.

Reply
Jennifer

Väldigt fina bilder! Jag tycker att det är fint gjort av dig Kenza att hjälpa dessa människor.
Jag måste dock tillägga att det finns människor som har en mycket värre livssituation än vad dessa verkar ha. Jag har sett och hjälpt barn och familjer både i Dominikanska republiken och Rumänien och jag har sett barn som går runt nakna för att de inte har ett enda klädesplagg att ta på sig och som inte kan gå i skolan för att de inte har pengar till skoluniformen som är obligatorisk eller ens papper på att de finns överhuvudtaget. Även familjer som bor på en soptipp och rotar i den varje dag för att hitta mat.

Reply
Jennie

Väldigt bra inlägg. Det får en verkligen att tänka efter på hur världen egentligen ser ut och hur bra man själv har det. Jag skäms över de små saker som jag kallar för “problem” när man jämför med hur en del andra människor lever… Man borde vara mer tacksam för det man har och se till att göra världen mer rättvis!

Reply
Ida

Hej!

Helt otroligt bra bilder!
Tog du många vaccinationer före du åkte dit? O hur vågar man dricka från samma kärl som de som bor där, då det är lite “smutsigt”?

Reply
Viktoria

Hej kenza, jag undrar om du vet hur man gör om man vill hjälpa, altså hjälpa till mer än ett ge pengar varje månad? För det gör jag redan och jag skulle gärna vilja kunna göra mer.

Reply
Stina

Fy fan vad det känns olustigt när jag ser bilden på fårens avskurna huvud. Och det förvånar mig att endast en kommentar visar att nāgon annan reagerat på samma sak och tycker synd om djuren.
När inte ens rika länder prioriterar hur djur behandlas så inser man snabbt att det är betydligt värre där fattigdom råder. Hur har man slaktat och behandlat dessa får? Knappast på ett sätt som är till fördel för fåren. Man har antagligen bara skurit halsen av dom. Utan bedövning så de är vid fullt medvetande och hinner uppleva både panik, smärta och dödsångest. När jag är utomlands äter jag aldrig djur förutom fisk och skaldjur. Det tycker jag du också kan fundera på när duvprovar det ena djuret efter det andra.

Annars så tycker jag det är himla bra att ni åkte dit och att du delar med dig av det till oss. Du är en himla fin tjej så skit i alla haters!

Reply

(Your IP-Address will be registered. Comments which are seen as offensive towards me or people close to me will be deleted. Spam and link-filled comments will be removed.)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*