• header

BM

Nu jäklar, nu kör jag igång med balsammetoden! Inga sulfater och inga silikoner. “Men hur blir håret rent utan schampo?” jo, eftersom att man inte använder silikoner och sånt så finns det inget i håret/hårbotten som ett balsam inte kan göra rent. Slarvar man däremot och använder något med silikoner i så måste man tvätta rent med ett schampo med sulfater eftersom att balsam inte kan få bort sånt. Så det gäller att gå all in.

Jag har inhandlat allt jag behöver nu. Har läst på ordentligt på lockig.se om alla godkända produkter men det är olika för person till person vad som fungerar bäst, men jag börjar med detta iallafall. Ett “sista-schampo” från Garnier fructis (med sulfater, utan silikoner) för att tvätta rent en sista gång (eller i nödfall om jag råkat använda nått med silikoner i). En stor flaska balsam från Coop Xtra som får bli mitt “tvättbalsam”, många rekommenderar detta till hårbotten för att det inte är FÖR vårdande och tynger ner håret, sedan är det superbilligt också.

Jag kunde inte bestämma mig för vad jag skulle använda för vårdande balsam i längderna & topparna, så det fick bli 3 st (från Loreal, Garnier & en inpackning från Garnier respons) som ni rekommenderande. Börjar med att testa ett, funkar det inte kanske jag byter till ett annat efter ett tag.

Det här med stylingprodukter blev ju lite knepigt. Som jag skrev innan är det viktigt att de inte innehåller något som ett balsam inte kan tvätta bort. Jag hade sån jäkla tur över att en av de få stylingprodukter jag använder (Osis dust it) faktiskt är godkänt. Woho! Det fick även bli ett gel från Wella. Hårspray är ju något jag använder när jag lockar håret eller har det uppsatt i en tofs (för att få ner babyhår, nu kan jag använda lite gele dock) och det är få hårsprayer som är okej. Den från Maria Nila är fri från både silikoner och alkohol, hur bra den är vet jag dock inte.. Får testa! Sedan har vi den tveksamma hårsprayen från Garnier fructis. Innehåller inte silikoner och sånt, men däremot alkohol vilket inte är bra för håret. MEN det ska tydligen vara okej att använda den lite då och då, men inte för ofta. Den får jag bara använda när jag verkligen verkligen behöver. Vill vara snäll mot mitt hår!

SÅ. Det var allt. Herregud jag blir verkligen engagerad när jag väl sätter igång med något, haha. Satt liksom och predikade detta för Mika igår trots att jag inte testat än. Nu är det bara att hoppas på att detta är något för mig nu! Vill ha ett friskt och välvårdat hår utan en massa konstiga ämnen i.

Nu ska jag hoppa in i duschen och köra en sista tvätt. Jag kommer inte att lägga i balsam idag för jag vill se hur mitt hår EGENTLIGEN ser ut och mår, utan alla dessa silikoner m.m. Jag kommer ta en före-bild och om det här går vägen så kommer jag ta lite bilder nu veckorna som kommer och sedan kanske lägga upp ett resultat.

Wish me luck! Och justja.. Om ni har något tips på vad jag kan använda istället för mina silkesdroppar/moroccan oil som jag använt på mina toppar, let me know! Går det bra med lite vegetabilisk olja istället?

(Nu kom jag på att jag glömt inhandla ett godkänt värmeskydd att ha innan jag lockar håret. Tips tack!!)

278 Comments

Elin

Hej! Jag är utbildad frisör och har jobbat i flera år som det och jag personligen tycker inte att BM är särskilt bra eller fräscht för håret. Tänk på att det produceras fett och talk i hårbotten som ett balsam inte kan tvätta bort. Ett balsam innehållet inget som löser upp fetter,utan är bara till för att sluta fjällskiktet på hårstråena efter att schampot öppnat det. Svett kan lätt sköljas ur håret eftersom det bara är saltbindningar men det är fettet som är kruxet. Sen vill jag inte ens tänka på produkterna du har köpt från Coop nu.. Bara för att det inte innehåller sulfater så finns det väldigt mycket annat skit i dom . Jag gillar inte heller att det är så mycket silikoner i aöla hårårprodukter eftersom det sluter och gör håret torrt. Men det man måste veta är att det finns olika typer av silikon , vissa är vattenlösliga och kan tvättas ur ( salongsprodukter). Medans andra (handels produkter, coop ica mm.) lägger sig som en hinna på ståna och kan bidra till missfärgningar mm. Natirliga oljor spm arganolja är inte skadligt eftersom det är organiskt och INTE syntetiskt som silikon. Det här är bara min personliga åsikt och du får ju såklart testa denna metod och prova dig fram men jag tänkte bara förklara hur det ligger till. Lycka till, kram!

Reply
a

Ja du kan absolut använda vegetabiliska oljor, ex jojobaolja som finns att beställa från crearome.se. Även olivolja funkar bra, och avokadoolja. Ta ett par droppar och massera in i topparna!

Angående coop xtra, om du känner att den bränner i hårbotten så beror det på ett konserveringsmedel och det är bara att byta! Det beror alltså inte på BM!

Lycka till :)

Reply
Ina

kul! glöm inte att gnugga med balsamet mycket i hårbotten och skölja ur ordentligt. jag gjorde misstaget att inte göra det i början och då blev håret fett. men nu funkar det jättebra :)

Reply
Sarah

Hej!

Kul att du börjar med BM, du kommer märka skillnad direkt!
Jag har kört på den ganska länge men slutade ett tag och det är det sämsta jag gjort det är STOR skillnad på mitt hår med och utan BM.
När man kör BM tovar det inte alls, blir inte frissigt, man behöver inte tvätta lika ofta etc.

Coop’s tvättbalsam rekommenderar jag – man använder mest utav tvättbalsam så det är toppen att den är så billig! :)

Lycka till!

Reply
Olivia

Hej!
Maria Nila har en olja (lik moroccan) som är riktigt bra! Jag tycker nästan den är bättre till och med. Ett hett tips till dig i alla fall :) kram

Reply
Emma

Tänkte själv gå igång med ekologisk hårvård nu, tänker dock forfarande använda schampoo då mitt syfte är att slippa ifrån alla kemikalier, inte bara silikoner eller alkohol. Ska titta närmare på märket Happy hair days som finns på Eleven, bra priser och ska lukta väldigt gott har jag hört, dock har jag inte tittat på ingredienserna än. Lycka till önskar jag dig! Prova med arganolja i topparna, det tycker jag fungerar bra.

Reply
Jennifer

Vad spännande :D
Skulle gärna vilja testa själv men vi får väl först se vad du tycker om det. Sen tror jag att jag kanske inte riktigt har tålamodet… Men vi får väl se vad du tycker.

Och en fråga bara, var det BARA just den där inpackningen från garnier respons som var tillåten eller är alla därifrån tillåtna? Jag själv använder garnier respons och tycker det är bra, men är det liksom bra för håret? Skulle vara väldigt tacksam för svar :)

Reply
Emmy Arvidsson

BM och No poo är något jag engagerat mig i under mer än ett års tid. Tålamod krävs, men det är absolut värt det.

Kan tipsa om socker +vatten som hårspray. Fungerar alldeles utmärkt, och blir inte alls kladdigt. Jag har gjort ett inlägg angående tillvägagångssättet på earvid.blogg.se ifall intresse finns.

Reply
åsa

Grym stil, grym blogg! Hade varit riktigt kul att fotografera dig!
Kolla gärna in min blogg och ifall du vill bli fotograferad av mig så tveka inte att höra av dig!

Ifall det finns någon där ute som vill titta in på min blogg så blir jag glad! Har nya modellbilder uppe och söker även modeller!
hoppas vi ses!

Reply
M

Woho! Heja Kenza! Ett tips från mig (som kört med BM i drygt ett år nu) är att massera in balsamet i torrt hår och låta det gotta till sig ett tag innan du hoppar in i duschen. Jag tycker att det gör att håret känns extra rent och glansigt efteråt. Ibland är det småsaker som räknas! :)

Tycker även att alla balsammetodare och nopooare borde gå med i den fantastiska facebookgruppen “No Poo – vi som inte använder schampo”. Där finns massor av hjälpsamma medlemmar som alltid ställer upp och svarar på frågor. Det finns även en del före- och efterbilder som inspererar samt dokument som innehåller underbara recept till bland annat hårinpackningar man kan göra själv. Ett dokument om “förbjudna” ämnen finns även (som jag själv älskar då det även finns förklaringar till varför varje litet ämne inte bör användas).

Istället för gele vill jag rekommendera http://www.edgehaircare.se/curl-revival-crème.aspx som är FANTASTISK för mitt torra lockiga hår utan att göra det stelt. Annika Blyckertz som startat sidan lockig.se jobbar som frisör i Gävle och det var hon som rekommenderade ovanstående produkt till mig. Om du har vägarna förbi borde du beställa en klipptid hos henne, hon är verkligen jätteduktig plus att hon kan rekommendera produkter som passar just ditt hår bäst.

Lycka till! Kram :)

Reply
Frisören

Hej Kenza!
Jag är frisör och färgtekniker (innebär att man är rätt haj på kemi och hår).
Jag skulle rekommendera dig att tvätta ditt hår med shampoo MINST varannan gång. Det finns många bra shampoon som inte innehåller sulfater eller parabener (tex alla Alternas produkter). För att ta det kort och enkelt så ser hårståret ut som en fisk, det har “fjäll”. Shampoo öppna upp fjällen och rengör under och en conditioner stänger fjällen igen. Om man använder en inpackning ska man alltid använda en conditoner efter för att “stänga in” fukten i håret.

När man gör någon typ av behandling (även den snällaste toningen) på håret så öppnar man stråt helt och det kan bara förslutas som mest till 80% igen. Detta gör att håret alltid är lite öppet. Om man gör en till behandling på hela håret kan det bara som mest stängas 80% till på det 80% öppna håret.

Detta gör att eftersom håret är öppet tränger smuts in i håret (avgaser, död hud osv) Anväder man bara balsam kommer inte håret bli rent i stråt vilket gör att man bara stänger in all smuts. Detta smuts kommer förstöra ditt hår MYCKET mer än shampoo och kan, om du har otur, göra små oönskade toner om du behandlar håret igen.

Hoppas du förstod något av detta, och om inte, är du välkommen att höra av dig! :)

Reply
Lotta

Tyvärr kommer håret aldrig bli så bra som det kan så länge man färjar det och använder skit produkter. Bara för att det är balsam betyder det inte att det är bra saker i. Alla skräpbalsam innehåller kemikalier och annat som går in i hårbotten( den mest lättupptagliga platsen på hela kroppen) köp ett ekologiskt, miljövänligt,
Hudvänligt och RENT schampo och balsam eller varför inte en olivtvål eller tvättlera . Sluta färga och använd kanske örthårfärg . Mitt mjälliga, torra hår är nu underbart , starkt och friskt. Allt som läggs på huden ska vara MAT för huden och kroppen.

Reply
Katarina

Älskar din blogg, men snälla det har blivit alldeles för många och framförallt långa inlägg om hår på sistone!

Reply
Malin

Finns schampo & balsam i loreals nya mer naturliga serie, minns ej namnet, nen finns på kicks. Där finns en för frizzigare hår utan paraben och silikoner :)

Reply
Victoria

Åh, blir så glad och ledsen på samma gång!
Jag förstår precis ditt dilemma angående att tvätta håret i schampo, då de ofta innehåller rena skiten. Tyvärr… Så innehåller de där balsamen precis lika mycket kemiskt skräp, och det fastnar liksom i hårbotten och tas upp utav huden. Vad just de där sorterna innehåller kan jag inte svära på, men skulle gissa på att de innehåller både silikoner, EDTA av något slag och garanterat parabener. Skall du köra på balsammetoden rekommenderar jag Urtekram eller Santé tillexempel.
Driver tillsammans med min mor som är ekologisk frisör ett ekologiskt schampomärke sedan 2001 och har därmed sett många hår och hårbottensproblem få sin lösning när man övergår till ekologiska alternativ. Lycka till!

Reply
fellan :)

Använt kokosolja i topparna funkar super!, brukar även använda det som en hårinpackning :) kram!

Reply
Joss

Istället för silkesdroppar/silikondroppar/shinespray osv så kan du använda olja. Typ mandelolja hittar du på apoteket, den är doftlös! Ta bara några få droppar i topparna på blött hår, annars ser det fett ut ganska fort!
Jag använder även en aloe vera-gel från apoteket.. tror den heter Vera eller nåt såntdär.. använder den för att minska flygiga hårstrån och få mer glans. Bara en liten nöts storlek av den också!
Sen måste jag bara tipsa om att vissa av Batistes torrschampoon är okej också. Den räddar mig rätt ofta :D Lycka till!

Reply
natalie

Mitt värmeskydd är från Maria Nila (en kräm) och den kanske är som hårsprayen då så att den inte har silikon eller alkohol :)

Reply
Malin

Du skrev att du vill använda produkter utan en massa konstiga ämnen. Garnier och även de andra produkter på bilden innehåller en hel del “konstiga ämnen”, det vill säga kemikalier som varken är bra eller vårdande för ditt hår eller din hårbotten. Personer som rekommenderar dessa produkter verkar inte ha någon djupare kunskap om vad dessa produkter egentligen innehåller och vad det är för något. De flesta ämnen är kemiskt framställda och kommer varken från en växt eller en frukt och är varken en vegetabilisk olja, ett extrakt eller en eterisk olja. Om du tittar på baksidan av flaskan så förstår du förmodligen endast 5% av vad innehållet betyder.

Skeptisk bör man också bli om flaskan innehåller MÅNGA olika ämnen som varken är ett extrakt eller en vegetabilisk olja. Innehåller produkten starka kemikalier så behövs andra kemikalier för att förmildra effekten av den starka kemikalien. Förenklat sagt.

Sen kan man ju undra vilka personer som sitter och godkänner produkter för balsammetoden? Är man ute efter ett vårdat hår som mår bra tycker jag att man ska läsa på själv och bli medveten om vad man faktiskt använder, inte bara lyssna på andra.

Väljer du ett ekologiskt balsam (och då behöver du inte ha 10 flaskor i badrummet utan endast ett balsam) vars innehåll du förstår så slipper du många konstiga ämnen. Ett tips är ett balsam från t.ex Organic People med 91.8 % ekologiskt innehåll. Det innehåller vegetabiliska oljor så som jojobaolja samt avocadoolja och flera eteriska oljor såsom lavendelolja, sandelträolja m.fl. Det innehåller aloe vera, rosmarin och grönt te. Dessa var bara några av de fantastiska ämnen detta balsam innehåller. Du hittar det här: http://www.bodystore.com/3/sv/artiklar/intensive-repair-conditioner-200-ml

Ett annat ekologiskt balsam är Bentley Organic (http://www.jordklok.se/kroppsvard/balsam-harvard/ekologiskt-balsam-med-solros-sheasmor-250-ml-bentley-organic) har 75% ekologiskt innehåll samt flera vårdande vegatbiliska oljor som Sheasmör, olivolja, solrosolja, cocosolja. Det innehåller även citrus- och kamomillexktrakt. Coco-Glucoside är en av de mildaste naturligt rengörande ämnen och kommer från Cocos.

Vill du ha ett balsam helt utan tensider kan du välja t.ex Faith in Nature vars ingredienser enbart har ett ekologiskt eller vegetabiliskt ursprung. Faith in Nature hittar du här: http://www.svenskhalsokost.se/tillverkare/faith_in_nature?gclid=COunxPrknrMCFS56cAod9lQAhA
Välj bland många olika!

I topparna kan du ha vårdande kokosolja.

Notera att det är svårt att helt undvika syntetiska ämnen men att välja ett balsam vars syntetiska ämnen har ett vegetabiliskt ursprung är bättre än att välja Garniers och Loreals produkter. Jag kan även tillägga att bla Garnier och Loreal lägger mest pengar, energi och “kärlek” på marknadsföring och inte på innehållet i sina produkter. De flesta företag som tillverkar ekologiska produkter vänder däremot sin kärlek till innehållet.

Detta var bara ett tips men det finns många bra ekologiska balsam och kom ihåg att det är mest hållbart för både dig själv och miljön. Du är en person som kan inspirera och förmedla och kan du bidra till att andra använder bättre, ekologiska produkter så kan du påverka mångas hälsa samt miljön.

Reply
Hanna

Om du vill vara extra snäll mot ditt hår så skulle jag skippa värmestylingen helt. Även om man har godkänt värmeskydd så sliter värme fortfarande.

Det finns typ tusen olika sätt att locka håret utan värme (sök på t.ex. “heatless curls” på youtube), vissa funkar bra och andra lite mindre bra haha. Om du “måste” föna håret så är det mer skonsamt för håret att föna i kalluft (vissa hårfönar har den här funktionen). Sen kan man ju fuska någon gång ibland, hehe.

Det är även mer skonsamt för håret att tvätta i så kallt vatten som möjligt (varmvatten “river upp” hårets fjällskikt). Bara några tips om du vill vara snäll mot håret, lycka till! :)

Reply
Hanna

Du kan använda CHI värmeskydd som är godkänt och finns att köpa online och till olja kan du köpa en vegetabilisk arganolja som finns på flera ställen! Kolla även in på Stina Markans blogg, där står det en hel del om detta!

Reply
Anna

Hej! Lycka till med håret!
Vill tipsa om Joicos shampoo och balsam/inpackning, deras K-PAK serie är helt grym tycker jag. Började använda dem förut för att jag blekte sönder håret. Testa gärna dem om du inte blir nöjd med balsammetoden. :)

Reply
Karolina

Kul! Jag vill tipsa alla om att Annika Blyckertz, svenska modern till BM, har sin salong i Gävle, Salong Gioia. Där finns allt och lite till som kan tänkas behövas för ett toppenhår, och framför allt den bästa rådgivningen. (Jag är Annikas lärling.) Välkomna till oss!

Reply
Fanny

Hej! Kika in på http://www.nopoo.se för att se massor av tips på hur du kan tvätta håret utan skitprodukter. Har själv blivit heeelt fast och blir bara mer och mer äcklad av kemikalier som finns i schampoo och tvål.
Tips!
Istället för Oasis torrschampoopulver kan du använda potatismjöl eller (eftersom du har brunt hår) kakao. Funkar kalasbra för mig och luktar kaka! Lycka till!

Reply
TIPS! :)

Har du inte hört talas om Kevin Murphy produkter? Använd dem så slipper du testa några metoder :) Hoppas det går bra vad du än väljer! :) Kram!

Reply
Helena

Detta måste jag prova på! :)
Får snabbt fett hår upptill o torrare i längderna, samt att det tar ju ett tag att tvätta håret då man har långt hår.

Så om detta funkar så skulle det ju vara super!

Reply
Frisör!

Alltså ALLT som inte köps från frisören innehåller siliconer, sorry. Dom “gömmer” det bara i andra ord så man inte ska förstå det. Siliconer kan göra så det blir en hinna på håret så att färgen fäster sämre, eller i värsta fall kan även håret sluta växa för det lägger sig en sån pass hinna även i hårbotten.
Och balsam måste man alltid ha, för det stänger håret & schampo öppnar upp. Du måste alltså stänga fjällskiktet igen när du öppnat upp det efter schampo, annars står håret öppet och mottagligt för smuts och annat tex utifrån som avgaser osv.
Att endast köra på balsam funkar dock inte i längden, då kommer du inte kunna rengöra i hårbotten utan det kommer bli fett och smutsigt.
Så först: shampo 2 ggr sedan eventuell inpackning och sist balsam (från frisören) sulfatfria och siliconfria :)
Ibland kan man köra på bara balsam andra eller tredje dagen för att inte slita på håret och ändå få den där “nytvättade känslan” men balsam ska man inte sluta med helt.
För man ska helst bara tvätta håret var 3:e dag. Om håret då skulle kännas fett finns alltid torrschampo man sprutar in i hårbotten för en fräschare känsla (lättare i håret än dust it)
Hade kunnat skriva i evigheter men känner jag stoppar här.. ;)
/Tips från en frisör som älskar din blogg :)

Reply
Amina Kindblad

Skönt att du hakar på. Jag älskar balsam-metoden. Jag har själv ungefär samma hårstruktur som dig och jag kan verkligen rekommendera Bamse-balsamet från CCS och exta-balsamet som jag ser att du använder. Jag kan bara säga att efter en stark bleking förra sommaren (slingblekining) så kan ingen se att det någonsin har varit så slitet. Behöver knappt klippa mig när jag går till frisören. DET ÄR MAGI!

Reply
Lisa

Vad roligt att du ska börja med BM! Får man det att fungera är det fantastiskt skönt att slippa schampoo. För mig är Coops balsam värt sin vikt i guld, det är mitt ultimata tvättbalsam! Dessutom gött att det är billigt som faen. :) Glöm inte att skölja med iiiiiiiiskallt vatten det sista du gör, så blir håret ännu lite blingigare.

Lycka till och njut av att vara silikon- och sulfatfri!

Reply
sanna

HURRA FÖR KENZA! Kul att du hittat till lockig.se! En sån jävla lifesaver för mig! Hade som du okey hår men topparna ville aldrig bli riktigt fina utan massa oljor och produkter! Efter snart 1 år med balsammetoden är jag så jääääävla nöjd!

Lyssna inte på folk som klagar eller “varför inte byta till ekologiska produkter?”
Bilda dig en egen uppfattning!
PUSS

Reply
Drilona

du kan ha med honung med det vårdande balsamet istället så borde det ha samma effekt som dem produkterna du använder, ditt hår borde bli mjukt och fint !

Reply
Louise

Garnier fructis is the worst shampoo you can use. I once had a very bad allergic reaction due to fructis shampoo. The doctor said this shampoo consist of plastic and parabenes and it lays a plastic layer over your hair. Didn’t really believed him but my hairdresser said the same. He even hung up a paper to warn his cliens for this shampoo. The first times you use this shampoo it leaves your hair soft en beautiful, but on long term it destroys your hair.

Reply
Sara louise stoor

Hej! JAG rekommenderar starkt Wen serien. Att du köper Wen conditioner och kör med det bara. Jag använder det och håret blir luftigt och väldigt fräsht med en lukt utav mint. Super!

Reply
Elsa

Istället för att gå all in så gör jag så att jag tvättar håret med ett shampoo utan silikoner en gång i veckan. Det betyder dock inte att jag bara duschar en gång i veckan! De andra gångerna jag duschar så sköljer jag håret med enbart vatten och ser till att ha stark stråle, det får bort det mesta av fettet. Och det funkar faktiskt! Mitt hår kan se shampoo-tvättat ut fast det inte är det. Innan jag vet att det är dags för shampootvätt, så gör jag en inpackning. Kallpressad avokadoolja är min favorit. Finns att köpa i mataffären.

Sen är detta lite off topic, men jag har själv läst igenom kommentarerna och jag vet att fler gör det, så passar på att ge ett litet skönhetstips. Babyolja! Inte i håret utan på huden. Efter en dusch, när du fortfarande är blöt, så smörj in dig med babyolja och sen torkar du dig. Har gjort det i mer än en månad nu och min hud har fått en fin lyster. Den är aldrig torr, känns smidig, len och mjuk. :D

Reply
Elin

Gå in på foreverliving.se. De har helt naturliga och ekologiska produkter baserade på aloe vera. De har även hårspray och gelé! Hårsprayen är inte som vanlig hårspray, blir alltså inte stelt på samma sätt, men den gör så att småhår lägger sig och är en näringskur för håret.

Reply
Agnes

Alla Kevin Murphys produkter är paraben- och sulfatfria. Deras produkter är lite dyrare men så himla bra! Deras balsam tynger inte alls mycket och du behöver knappt skölja ur balsamet för det sugs upp så bra av håret. Det finns även en hårolja “Forever young” av Kevin som jag varmt kan rekommendera. Den både vårdar och gör så håret får glans. Den är så skonsam så den fungerar även att smörja torra armbågar och ansikte med. Rekommenderar verkligen dessa produkter! :) Kram

Reply
zeyzey

Jag använder 100% marockansk arganolja på mitt hår, som jag beställer hem från BodyBazar. Fantastiskt bra, mjukgör håret utan att tynga ner (absorberas snabbt blir dvs inte kladdig) och den har ingen lukt. Bästa vårdande oljan hittils enligt mig!!

Värmeskydd är den rosa flaskan från Loreal godkändt, som jag använder när jag fönar/plattar/lockar håret. Jättebra produkt den med. Håret får glans och det blir lent!

Lycka till Kenza! Uppdatera oss om hur det går, plus vilka produkter du pröva o gilla :-)

Reply
Angel

Jag hade förut problem med min hårbotten; den var torr och kliade, och det gick så långt att jag tillslut hade sår som blödde över hela hårbotten!!
Det var hemskt och man höll på att bli galen över att hårbotten kliade hela tiden!
Dessutom så jag var tvungen att tvätta håret varje dag för annars blev det värre, det blev en ond cirkel helt enkelt…

Nu är det flera år sedan som jag bytte till ett schampo utan kemikalier, och min hårbotten har slutat att klia och såren är helt borta -det är fantaskiskt!!

Just nu så kör jag på URTEKRAM’s Schampo (finns att köpa på Life/ Må Bra butiken m.fl.) och det funkar super för mig!
Men det finns flera eko. alternativ som också funkar.
Välj ett schampo som inte löddrar -då slipper du Sodium Laureth Sulfat, vilket min hårbotten mår så mkt bättre utan!

För övrigt så har jag slutat att färga/ tona håret och helt skippat stylingprodukter.
Jag kan inte använda “vanligt” schampo för då börjar min hårbotten att klia igen efter ett par ggr.
Och inte heller kan jag ha “vanligt” balsam i hårbotten pga kemikalerna som finns i det.

Ville bara tipsa :) ifall det kanske finns nån mer här som har känslig hårbotten, för jag vet själv hur hemskt det kan vara… :(

Reply
Frisör i Stockholm

Hej! Vill tipsa dig om phc’s värmeskydd! Man sprutar det över hela håret innan man använder tänger i håret, då efteråt behöver man inte använda hårspray för att det blir som hårspray och det sitter lika bra efteråt! :D
Den innehåller även inga silikoner, osv ;) den tipsar jag starkt om. Kram! <3

Reply
Frida

Jag har kört balsammetoden i över två år nu och mitt hår har aldrig känts bättre. Ha tålamod och lycka till!

Reply
Frisör

Sulfater är ett salt som gör att shampot skummar. Ett balsam kan aldrig få ditt hår rent. Det är inte shampot som sliter på kvaliten utan vattnet som torkar ut håret och äter av färgen.

Reply
M

Om du nu ska använda balsam så köp INTE dessa garnier och dylikt som finns i alla livsmedelsbutiker, för då har du garanterat massor av silikoner där. Satsa på ett bättre märke, som kanske är organiskt.

Reply
Charlotte

Vill varna för att dust it kan innehålla förbjudna ämnen, läste på en blogg (http://junesabstracts.blogg.se/ bra no poo blogg för övrigt!).Alla listor på lockig.se är nämligen inte uppdaterade så kolla innehållet på din burk innan du använder det :)

Sen, lyssna inte på alla som försöker skrämma dig. Frisörer har ingen kemisk utbildning och är ofta fast i sina spår av det de lärt sig på utbildningen. Finns ju faktiskt massa folk som är hur nöjda som helst med BM och som inte har smutsigt hår, det är bevis nog enligt mig!

Lycka till :D

Reply
stina

Hej Kenza! Jag är expert på detta område och det finns naturliga och även framställda silikoner som släpper genom fukt, du kan tänka dig att de har molekyler som en tepåse som binder fult men släpper genom syre och fukt så huden kan andas. Dessa silikoner behöver man inte oroa sig för eller utesluta. Vad du dock bör utesluta är all mineralolja som finns i alla de produkter du nyss handlat! Köp inte sån skit renutsagt… Mineralolja är en resprodukt från oljeindustrin och är filtrerad för att användas som en filler produkt för att företagen som är mindre seriösa i vad konsumenten egentligen kommer kleta in sig med ska tjäna så maximalt med pengar osm möjligt. Mineraolja täpper till alla porer och gör så att huden inte kan andas alls! Många får kosmetikaacne av mineralolja så även jag och det var där min kunskap och mitt intresse för området startade. Idag använder jag enbart NUSKIN och det är at rrekomendera. De har inte använt sig att skadliga ämnem sedan 1984 när företaget starades och nu börjar andra företag hänga på! Några år för sent kan man tycka. Men det är för att konsumenter numer är mer noga och ställer mer krav. Så; jag rekomenderar dig nuskin! Jag anävndr schampo en gång i veckan max.

Reply
stina

och sen alla parabener är inte farliga! varför tror ni som skriver att man ska använda parabenfria produkter att ni kan använda lingonsylten utan konserveringsmedel så länge? =naturliga parabener.

Reply
Sandra

kokosolja/fett funkar bra för topparna, finns på typ Ica.
Jag kan inte heller se att Dust It har ändrat innehåll så den borde ju vara okej. Scwhwarzkopf got2b guardian angel funkar som värme skydd men har ganska mycket alcohol i sig. Lycka till och kul med en till som vågar testa BM, alla som är negativa, man kan ju testa och om det inte passar är det ju bara att gå tillbaka till gamla vanor och så har du lite nya balsam, hur många använder inte balsam även om de inte kör BM ;)

Reply
Anna

Jag tänkte bara att jag skulle komma med ett litet tips – KEVIN MURPHY. En aning dyrt, men däremot drygt och bättre resultat har jag aldrig skådat. Jag rekommenderar det varmt.

“KEVIN.MURPHY serien består av 20 exklusiva och unika sammansatta produkter. Alla ingredienser i serien är noggrant utvalda och härstammar från små ekologiska och organiska jordbruk, där särskilda skördemetoder säkerställer en naturlig kvalitet. Serien är känd för en vacker, enkel och tidlös design som inte tidigare har setts. Design och produktutvecklingen tilltalar både kvinnor och män.

Serien innehåller många olika organiska ingredienser, växtextrakt, naturliga antioxidanter, eteriska oljor och aromaterapi, de är parfymfria, silikonfria och helt utan sulfater och parabener.”

Reply
Sofia

Funderar på att testa balsammetoden och är nyfiken på vilka av produkterna du är nöjd med respektive mindre nöjd med samt vilket värme skydd du har införskaffat.

Reply
Efter en månad. « Kenzas

[…] upp före- & efterbilder, men ni har tjatat och jag kan inte heller hålla mig haha. För en månad sedan började jag med balsammetoden som kort och gott går ut på att man inte använder schampo […]

Reply
Elin

Funkar allt bra? blir håret “lockigt” utav att ta enbart balsam? MÅSTE man ha olika balsam? finns det inget som funkar för hela håret? kraaam :)

Reply
Elina

Till er som håller på med bm, är det alltså okej att balsamet innehåller oljor sålänge det inte innehåller silikoner ? eller är oljor och silikoner typ samma sak? :p Förvirrad tjej :)

Reply
Rima

Kör också med balsam metoden och yes! min favorit inpackning från Oliv som finns på Åhlens var godkänd :D dock inte min favorit styling grej, synd.

Reply
Maria

Hej
Skulle du bara berätta lite snabbt steg för steg hur du gör, vill gärna börja med BM!

Reply
Josse

Hej kenza! Jag undrar om du vet vad man kan ha för värmeskydd, för jag va idag och köpte allt till BM, men visste inte vad jag skulle ta för värmeskydd och vilken som funka.. Kramisar

Reply
Louise

Hej! Jag ska nu börja med BM men undrar om du skulle kunna vara snäll och visa vad du har för värmeskydd, måste ha ett sånt! Tack för tipset!

Reply
beata

I vilken ordning använder du produkterna när du duschar håret? Använder du olika rekommenderade BM-produkter varje gång eller kör med samma ett tag (de ovan) under en längre period för att se vilket som passar dig bäst? :)

Reply
Josefin

Jag har också tänkt på att testa bm! Men har du hittat ett godkänt värmeskydd än? För jag mååååste ha ett, då jag blåser håret varje morgon när jag ska till skolan, och har ingen tid att låta det lufttorka.. Helst något som finns i en affär att köpa. ;)

Ha en bra jul, förresten!

Reply
phoebe

Tips istället för silkesdropparna från morrocan oil!!! Jag rekommenderar start att du köper håroljan från davines,den luktar så gott att man dör,och den mjukgör håret samt tillför glans.Den är lite dyr,men den är väl värd pengarna!Hoppas nu att den här sammeoden funkar!!

Reply
Lotta

Moulding spray från Maria nila är ett fullgott värmeskydd när du ska locka håret :)
(Jag jobbar som säljare där!)

Reply
Maria

Härligt att du förespråkar något annat än schampo. Det kanske får upp ögonen på fler. Jag blir lite trött på folk som skriver att schampoo är det bästa för håret. Jag hade klåda i hårbotten i hela mitt liv innan jag började med “nopoo”. Har dock aldrig testat BM, men har testat ägg (då blir mitt hår ihoptovat), kokosolja (mitt hår blir för fett och jag får värk i hårbotten av det), WO med borstning (jag hade ingen svinhårsborste och det slet på mitt tunna hår), honungsvatten+bicarbonat med äppelcidervinäger som eftersköljning är det som jag kört med i ett år. Mitt hår har av det: slutat klia, fått mer liv och volym (utan produkter) och slipper tvättas så ofta. Det är lite krångligt, men värt det.

Försökte för någon vecka sedan med ett ekologiskt 97% naturligt schampoo från apotektet, men det är svårt att få håret rent med det, håret blir nertyngt (betyder väl att det trots allt stannar kvar någonting i håret).

Det ända negativa med reslutatet av honungstvätten är att det blir så rent och strävt att det är svårt att dra händerna genom håret och därför använder jag kam i duschen som gör att det lostnar hår, men det är det värt. Sen blir håret så glansigt av äppelcidervinägersköljet efteråt.

Förresten för alla som inte vet det klådan i hårbottnen beror oftast på lauryl sulfate eller laureth sulfate som båda är det som tvättar bort fett effektivt, men samtidigt irriterar känslig hy. Det tvättar bort det naturliga sebumet som ska vara i hårbotten för att skydda dig och ditt hår. Sebumet är inte smuts, men på grund av att vi tvättar bort det ökar produktionen av det och således när vi får för mycket upplever vi håret smutsigt. Det som är smuts är produkterna vi sätter i håret och självklart fastnar det damm och andra partiklar, men de går ju att skölja bort med vatten.

Alla ni som läser här, skit i att köpa produkter som flera försöker sälja genom olika kommentarer här på sidan. Köp det här, köp det där. De vill bara tjäna pengar på andra.

NOPOO för framtiden!

Reply
Alice

Jag har börjat med balsammetoden och jag har stött på ett gäng konstiga namn på ingredienser. Sulfit, Silica och Sulfide är några av dem. Sen så har jag en älskad hårinpackning som innehåller Stearyl Alcohol, Cetyl Alcohol och Benzyl Alcohol. Sodium Sulfite står också med. Denna kan jag inte använda isåfall?? Tacksam för svar!!!!

Reply
Ida

Hej Kenza! :)
Jag tycker du har superfint hår och jag har funderat på att försöka få finare och icke-slitet hår men vet inte riktigt hur. Så jag har två frågor till dig angående BM…
1. Vad tyckte du om BM?
2. Kör du fortfarande BM?
3. När märkte du skillnad?
Skulle bli så tacksam för svar! :)

Reply

(Your IP-Address will be registered. Comments which are seen as offensive towards me or people close to me will be deleted. Spam and link-filled comments will be removed.)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*