• header

MADELEN HOLMSTRÖM – THE ANSWERS

QnA_01

How it looks on my side of the camera during our shoots.

Hej bästa ni! Först och främst vill jag tacka för alla fina kommentarer. Varenda litet ord betyder massor och värmer min självkritiska konstnärssjäl. Det kom en del liknande frågor, så jag hoppas ni tycker att det är okej att jag slog ihop vissa. Jag tror att jag lyckades ge de flesta ett svar ändå!

// Hello darlings! First of all I want to thank you for all the kind comments. Every little word means a lot to me, and warms my self-critical artistic soul. You had a lot of questions but some were very similiar, so I hope you don’t mind that I merged a few of them. I think I managed to answer most of them anyway! Use google translate for the answers in Swedish.

Hur träffades du och Kenza?

Svar: Hahaha alltså det här är från när jag träffade Kenza första gången på den här plåtningen för Nelly exakt fyra år sedan. Sedan jobbade vi ihop igen på en plåtning något år senare (Vilket Kenza inte ens minns, bra att man ger så starkt intryck på människor…), men det var först när jag började fota streetstyle i Stockholm och syntes på olika bloggar som hon hörde av sig till mig och ville testa fota tillsammans. Såhär såg det ut när vi fotade första gången. Så fotade vi ihop några gånger och klickade jävligt bra, så det tog inte så länge innan hon hörde av sig och ville jobba ihop på heltid. Lucky me!

QnA_07QnA_05

Hahahah WHO is that person next to Kenza in the last picture?!
I remember trying to look extra miserable. Well, mission accomplished Madde!

How is it like to work with Kenza?

Answer: I pinch myself sometimes to make sure I’m not in a dream. Haha but seriously, it’s everything!

What is the most funniest thing you guys have ever experienced together and you died wishing you had captured it with your camera?

Answer: I don’t even know where to start. Almost every time we’re out shooting we crack up laughing. Since we work almost exclusively outdoors we meet a lot of ..interesting people and suffer all kinds of weather. But funniest.. It might be this story that Kenza captured parts of on her snapchat. “Unfortunately” it’s now gone forever.

Brukar du och Kenza umgås på fritiden?

Svar: När man är bloggare/bloggfotograf har man inte så överdrivet mycket fritid. Men vi ses ju flera gånger i veckan, har en ständigt pågående sms-konvo och pratar mycket annat än jobb, så jag räknar henne numera till mina närmsta vänner.

Hur ser en vanlig arbetsdag ut?

Svar: Jag går upp på morgonen och käkar lite frukost framför min vanliga morgonretusch. Vid 11 drar vi iväg och plåtar, ofta minst två outfits på olika locations. Kanske käkar något. Sen är det bråttom hem, för då måste bilderna från dagens outfit skickas iväg till Kenza för urval, tuschas och publiceras på bloggen innan klockan blir för mycket, vi vill ju inte keep y’all waiting too long. Jag äter ofta framför datorn för att hinna med allt och ligger alltid lite efter med efterbehandling på grund av hur mycket vi fotar både för bloggen och IvyRevel. Efterarbetet är tveklöst det som tar mest tid. Min bästa tid på dygnet är kring 03 när allting är stilla och lugnt och allt som lyser är skärmen, då är jag som mest kreativ. Med åren har jag lärt mig att blanda upp jobb med att samtidigt titta på någon film eller umgås med mina sambos, men det är klart det är mycket jobb. Det är nog inte ett jobb för alla.

I want to know how long a normal shooting with you and Kenza takes?

Answer: Between 20 minutes and 1 hour depending on weather, inspiration or lack there of and if Kenza had lunch or not ;-)

What is your favorite Kenza’s photo you took?

Answer: I’ve got so many! But I think this one is my number one at the moment. That angle of her face is golden and I like how spontaneous it is.

KenzaZouiten_Scorett_slipon_st-2

Visa er roligaste behind the scenes-bild!

Svar: Jag skulle vilja hänvisa dig till det här inlägget. Det tas så mycket underbara och knasiga bilder hela tiden, så jag tror nästan vi måste göra en följetång med sådana inlägg.

How do you create light when there’s absolutely no sun out during the day and do you even take photos on a grey day like this?

Answer: When that happens I stay in bed and cry. I seriously consider going into hibernation during the Swedish winter. No but seriously, of course we shoot on grey days sometimes, when that happens I turn up the ISO and give it my best.

Vem väljer vilka bilder som publiceras på bloggen?

Svar: Kenza väljer ut några bilder som hon gillar, sen lägger jag till de bilder jag gillar och så blandas de till de blogginlägg ni sedan får ta del av.

Är det många som kommer fram när ni är ute och fotar?

Svar: Ja, det händer titt som tätt att det kommer fram människor. Oftast är det läsare som kanske vill ta en bild, men det händer också att gulliga tanter kommer fram och undrar vad vi sysslar med.

Är Kenza lätt att fota?

Svar: Både ja och nej. Ljuset faller väldigt, väldigt bra på hennes benstruktur men till det hör också att hon är helt galen. Gör miner, snubblar på sina egna ben, håller inte med om mina idéer osv. Skämt åsido, hon är grym framför kameran. Jag har dessutom fotograferat henne tillräckligt länge nu för att kunna hennes bästa vinklar i sömnen. Vi är sjukt synkade.

När och varför började du fotografera?

Svar: Jag har fotograferat hela mitt liv, men jag tror att jag verkligen bestämde mig för att bli fotograf 2001 när jag fick min första digitalkamera. Då var jag tolv år och fotade mina djur, suddiga närbilder på blommor och massor av selfies. Sen kom sociala medier som jag förälskade mig i och resten är historia.

Vad har du för utbildning?

Svar: Jag gick medialinjen på ett yrkesgymnasium och så är jag något som så fint heter Estenom, vilket innebär att jag pluggat nästan fyra år estetik, mode, skönhet och entreprenörskap på högskola i Finland.

Vad jobbade du med innan Kenza?

Svar: Jag har mer eller mindre jobbat som fotograf sedan jag 17 år. I början jobbade jag som pressfotograf och journalist och efter att jag blev klar med skolan frilansade jag som fotograf, stylist, krönikör och grafisk formgivare. I dagsläget jobbar jag bara med Kenza och IvyRevel.

Är fotograf ditt drömyrke?

Svar: Absolut, det är så mycket mer än ett yrke för mig. Det har alltid varit med mig och kommer alltid att vara.

Hur ska jag bli en bättre fotograf? Vad är dina bästa tips?

Svar: Öva, öva, öva. Våga gå utanför din comfort zone. Våga misslyckas. Gör fel och lär dig av dina misstag. Fel kan bli helrätt när det handlar om foto.

Vilken är din hemstad och hur är din relation till den idag?

Svar: Jag är uppväxt på en ö mellan Sverige och Finland som heter Åland. Jag älskar Åland och försöker åka över så ofta jag kan eftersom många av mina vänner och min familj bor där. Jag har bott i Stockholm i lite över tre år nu och en stor del av mig saknar närheten till djur och natur eftersom jag växt upp så. Jag skulle aldrig trivas i en storstad på heltid. Däremot är det ju en förutsättning för mig för att kunna jobba med mode och foto, så jag försöker kombinera det för att få det bästa av båda världar.

Har du gått någon fotoutbildning?

Svar: Nope.

Will you and Kenza ever make videos like tutorials or facts about me videos or a day in my life sort of video?

Answer: Maybe in the future! Help us, what do you wanna see?

Do you have any editing tips which make the difference between good and fantastic pictures?

Answer: Do your 10 000 hours of practice :-)

Lönar det sig att bygga en karriär på fotografering?

Svar: Fotobranschen har växt till sig igen de senaste åren genom att internet hela tiden kommer med nya arbetsmöjligheter. Det jag jobbar med är ju faktiskt fortfarande ett nytt yrke, som jag förutspår att bara kommer fortsätta att växa. För mig har det lönat sig att satsa på det. Men samtidigt är lönsamheten inte vad som driver mig. Jag måste jobba med bilder, det är min passion. Försök hitta något du brinner för och tänk inte för mycket, då blir ingenting gjort.

Hur hittade du ditt första fotojobb?

Svar: Praktik är ALLT när det handlar om jobb i den här branschen. Det är så jag fått många av mina jobb. Mitt första fotojobb var på en åländsk tidning efter min första gymnasiepraktik. Jag fick i efterhand veta att de inte anställde mig för kvalitén på mina bilder, utan för att jag var så driven och kom bra överens med alla på redaktionen. Bra att tänka på!

Vad tjänar man på att jobba som fotograf för Sveriges största bloggare?

Svar: Jag är egenföretagare så det beror ju på vad jag tar ut. men jag kan ju säga såhär. Under 2014 tjänade jag nästan ingenting pga jobbade så mycket gratis, så att nu tjäna så pass att jag kan lägga undan lite och unna mig lite är helt underbart.

Är du feminist?

Svar: Självklart. Och jag gör allt jag kan för att peppa unga tjejer att våga ta plats i den här mansdominerade fotobranschen. Håller kurser, kommenterar, gör intervjuer osv för att försöka vara en förebild.

Har du kvar din finlandssvenska dialekt?

Svar: Jag vill tro att jag pratar som jag alltid har pratat. Men det är varken speciellt finlandssvenskt eller rikssvenskt. Det brukar vara rätt svårt för folk att placera min dialekt. Brukar få höra att jag pratar allt från Gotländska till Norrländska. Jag älskar att ha en annorlunda dialekt, det gör att jag sticker ut ur mängden.

Du fotar ju Kenzas outfits hela dagarna, men vad har du för stil själv?

Svar: Jag älskar mode och det har alltid varit en stor det av mitt liv. Min stil är ganska trendbaserad, men med en medveten grund. Jag älskar att fynda udda plagg second hand men blandar upp det med basplagg mer anpassade för min kroppsform. Jag har en ganska timglasformad kropp så jag framhäver gärna midjan.

Vad gör du för att hålla igång kreativiteten?

Svar: Jag har en inre eld av kreativitet som jag helt enkelt måste få utlopp för, så det kommer väldigt naturligt. Men när det tar slut ibland så brukar jag låta hjärnan vila en dag. Inspirationen brukar återfinnas där man minst anar det, så jag brukar läsa, kolla serier eller vara i naturen. Med åren har jag lärt mig att det inte hjälper att pressa sig själv. Ibland kan det räcka att man ger sig själv någon timme bara.

KenzaZouiten_HMBALMAINATION-5

Hur ljussätter du Kenzas bilder?

Svar: Här har jag använt min älskade 95 centimeters reflexskärm som jag oftast använder för upplättning. Här har jag använt en speedliteblixt direkt på kameran. Använder den i enstaka fall när jag inte kan släpa med mig något större. Typ galor. Och här har jag använt ett set batteridrivna studioblixtar. I övrigt jobbar jag nästan alltid med befintligt ljus i form av reflekterande ytor i miljön. Typ vita husfasader, fönster i solsken eller motljus. Jag älskar verkligen att leka med ljuset och lär mig ständigt nya sätt. Learning by doing är min melodi.

Tips på hur man ska ta bilder i mörker?

Svar: Lär dig att fota manuellt för att ha full kontroll på kameran och införskaffa en bra blixt!

What camera do you use and with what lense do you usually shoot when you shoot outfits with Kenza? 

Answer: I recently started using Canon after 10 years as a Nikon girl. I have the Canon 5D mk III and usually I put on a 16-35mm f/2,8 wide angle lens. But I occasionally also use a 50mm f/1,4 and 85mm f/1,4 for portaits, details and for that perfectly backlit picture.

How do you edit your pictures and what do you always do?

Answer: I edit my photos in Adobe Photoshop and if you plan on working as a photographer professionally I recommend you to do the same. How I edit varies from time to time, but I always shoot in RAW and start my editing in Camera Raw before I continue in Photoshop.

Kenza_Zouiten_Photoshop

Outfit picture before and after Photoshop.

Vilka tre verktyg klarar du dig inte utan vid bildbehandling?

Svar: Vilken rolig fråga! Om vi räknar både funktioner och justeringslager osv är det utan tvivel kurvor, lappa och övertoningskarta.

How do you choose locations?

Answer: As you might have noticed I have a few favorite locations that we keep getting back to, like the area around Stockholm Palace. But usually I find a spot with great light and try work around that. The most important part of my (well, all) pictures is the light. But I also sometimes get inspired by other bloggers, or just happen to walk past a perfect location on my way home. Some days Stockholm can be a dream but other days we just wish that we were based in Paris instead…

Hur får man blurrig bakgrund vid porträttfoto?

Svar: Det handlar om optiken du använder. Ju snävare objektiv du har och ju större bländare du har desto kortare skärpedjup får du till = blurrigare bakgrund. Jag skulle rekommendera att investera i ett fast 50mm f/1,8 som första objektiv. Det kostar inte så mycket men levererar vad jag tror du efterfrågar.

QnA_02

Vilken tid på dygnet är bäst att fota outfitbilder och fotar ni alltid oavsett väder?

Svar: Det är nog samma regler som vid all sorts foto. Jag försöker undvika att fota när solen står mitt på himlen, men ibland måste man fota 11.30 mitt på sommaren och då får man lösa det med skuggor och reflekterande ytor. Allt går att lösa utom spöregn. Då stannar vi inne.

Har du tips på en bra kamera som inte är så dyr?

Svar: Det beror på vad du tycker är dyrt. Men en kamera som jag länge gått och suktat efter är Fujifilms x100T, den ligger kring 10 000 kronor men oj vad den verkar vara värd det.

32 Comments

Dixi Wonderland

Vilken helt fantastisk läsning! Förstår varför du och Kenza har klickat som ni gjort. Blev så otroligt inspirerad av att läsa detta inlägget. Åhh underbart verkligen!

Reply
Mariola

please do videos like 10 facts about me or “a day in my life” :) like so much this post! best wishes from Poland :)

Reply
Ebba

Åh, vad glad jag blev över ditt svar på frågan om du var feminist! Du verkar vara en superhärlig människa, kul att ni har hittat varandra så fint!

Reply
Karla

that was so fun, thank you Madde (for answering) and Kenza (for allowing) for this!!! <3 Madde you seem to be such a wonderful person. this was really great to read and made me happy for some reason :)) <3

Reply
Pinja

Älskade att läsa detta inlägget! Och hur roligt det var att få veta att du i princip är från Finland! :) x

Reply
cecilia borg

Visste inte att madde är från finlands, va kul, Åländska måste no vara den finaste varianten av finlandsssvenskan :D

Reply
Catrine

Jackan… Var är jackan ifrån? Kan vara snyggaste någonsin! Är det en vintervänlig jacka?
Hoppas på svar för den var verkligen något extra :)

Svar: Den är från Asos, köpte för några veckor sedan! Så himla bra fotojacka, man kan rulla runt hur mycket som helst. Mer höst- än vinterjacka dock.

/ Madde

Reply
Linnea

Ni verkar ha så himla kul ihop!
Jag kom på en sak när jag läste detta inlägg och tänkte ge det som ett förslag ;)
Tänkte att det skulle va kul att ha som en tävling/dag då folk får komma och ha en photosoot typ tillsammans med er, såhär som ni fotar dagens outfit bara, på något ställe utomhus i Stockholm.
Det skulle vara ett roligt sätt att testa på modellbranschen lite och att få lära känna och träffa Kenza och se hur det verkligen är när ni jobbar ihop, du och Madde! Jag skulle tycka det var jätteroligt och tror många andra skulle det också!

Hoppas allt är bra :)

Reply
anne

This was a great post, fun to learn behind the scenes.

keep up the great work / looks ! would love to see a kladkaka recipe/fika recipe at home. I studied in Umea in Northern Sweden in college and miss it so much, I love your blog for the Swedish lifestyle. Puss och kram. (reading in Seattle, WA)

Reply
Kira

Thank you so much for answering all these question, you seem like such a wonderful person. I’ve been wondering for a while who the girl behind the amazing pictures was hehe
If you ever get time, it could be amazing if you made a video showing how you would typically edit some of the pictures. It’s really hard to find a video that shows that in this style, so I’m sure it would be widely appreciated. <3

Reply
Anna

Vart är den “blåa turtlenecktröjan” ifrån? Så himla fin!!

Kenzas svar: Den är från Acne! :-)

Reply
Sine Jonassen

Where is the Black sneaker shoes without shoelaces from, they’re soooo cool!

Reply
Ida

Vilken norrländsk dialekt brukar dom mena när dom säger att du pratar norrländska? :) finns ju massor av norrländska dialekter!

Reply

(Your IP-Address will be registered. Comments which are seen as offensive towards me or people close to me will be deleted. Spam and link-filled comments will be removed.)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*